Közélet

Iványi Gábor nem fasisztázta le Orbánt, de

A lelkész szerint azt 75 éve fasizmusnak hívták, amit a kormány tesz.

A Klubrádióban Iványi Gábor azt mondta, nem fasisztázta le Orbán Viktor miniszterelnököt. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke arra reagált, hogy Bernard-Henri Lévy francia filozófus budapesti látogatása után a Le Point című hetilapnak leírta beszélgetését a kormányfővel. Orbán neki azt mondta, jól ismeri Iványit, két gyerekét is ő keresztelte meg.

De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki.

Iványi Gábor szerint Orbán Viktor arra a 2011-es parlamenti döntésre utalt, amely elvette egyházi státuszukat. Ő viszont egy 2019-es, New York Timesnak adott interjúban mondta, hogy az az irány, amit a miniszterelnök vett, a fasizmus iránya.

Számára a 75 évvel ezelőtti időket idézi ugyanis a szobrok visszaállítása a Parlament környékén, az ellenzék elnémítása, a fegyvergyártás fejlesztése, a „vad hatalomkoncentráció”. 

A miniszterelnök kijelentésével elárulta, hogy ő döntött az egyházi státusz elvételéről, személyes sértettsége, ellenszenve miatt.

Iványi Gábor gyászolja Orbán Viktort
A lelkésznek fáj az, hogy mi lett az egykor bátor és romlatlan fiatalemberből.

A lelkésznek megvan a véleménye az Orbán-féle kereszténységről, a keresztények védelméről is. Emlékeztetett rá, hogy a kormányfő nemcsak Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és társaival barátkozik, vígan üzletel Kínával, ahol üldözik a keresztényeket.

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre
Szíriába, Irakba és Libanonba is milliárdos összeg érkezett, főként lakóépületek, iskolák és kórházak építésére ment a támogatás, egyházakon keresztül. Sok pénz ez, de kevesebb, mint amennyit a Soros-Juncker-plakátokra áldozott a kormány.

Iványi Gábor szerint akkor is meg kell mondani, hogy Orbán Viktor bűnöket követ el, ha ezek őt sértik vagy ezekért bosszút áll. Ezt be kell fejeznie, különben „nagyon rossz vége lesz”.

Iványi sátáninak tartja, börtönbe küldené Orbánt
Szerinte nem szabad megalkudni egy ördögi hatalommal. Önmagunk feladása nem ér ennyit.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik