Közélet

Magyar Nemzet: Aláírásokkal élhetett vissza a Jobbik

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Jobbikot korábban támogatók személyes adatai és aláírásai is felkerülhettek a párt európai parlamenti választási aláírásgyűjtő íveire, pedig most ők nem is támogatták a pártot.

A kormánypárti lap információi szerint több korábbi Jobbik-szimpatizáns a Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordult, hogy megtudják, mely pártok ajánlásai között szerepelnek és így derült ki, hogy úgy került az aláírásuk a Jobbik íveire, hogy ők azt nem írták alá.

A Magyar Nemzet megkereste az NVI-t, ahol azt közölték, hogy az EP-választással kapcsolatban eddig 2100 megkeresés érkezett, amelyben arról érdeklődtek a beadványozók, hogy mely pártok ajánlóívein szerepel a nevük.

Az NVI elnökhelyettese nemrég arról beszélt, hogy a választási irodák nem tudják ellenőrizni az aláírások hitelességét, ők csak azt tudják megnézni, hogy egy aláírás szerepel-e az íven, vagy sem.

A választási irodák nem tudják ellenőrizni az aláírások hitelességét
Erre sem kapacitásuk, sem felhatalmazásuk nincs – mondta a Népszavának az NVI elnökhelyettese.

Feljelentést tett a Mi Hazánk

A Jobbikból kivált volt tagokból alakult Mi Hazánk pénteken feljelentést tett választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt – közölte Novák Előd, a párt kampányfőnöke.

Novák korábban egy formalevelet tett közzé, amelynek segítségével a választók megtudhatják a Nemzeti Választási Irodától, mely pártok ívén szerepelnek ajánlóként az adataik. Többen azt a választ kapták, hogy a Mi Hazánk mellett a Jobbik ajánlóívein is szerepelnek az adataik

Bertók Márton, azok egyike, akiknek a neve a Mi Hazánk mellett felkerült a Jobbik ajánlóívére is, a sajtótájékoztatón közölte, hogy a választási csalás mellett személyes adatokkal visszaélés gyanúja miatt is feljelentést tesz.

Kiemelt kép: Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, EP-képviselőjelöltje (b) és Dudás Róbert, Mátraballa polgármestere, jobbikos EP-képviselőjelölt, MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik