Közélet

Két évtizede nem volt ilyen alacsony a bűnözés Bécsben

A bűnügyi hivatal vezetője szerint a megelőző intézkedéseknek köszönhetően.

Az elmúlt 19 év során tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje az osztrák fővárosban – derült ki az APA osztrák hírügynökség által csütörtökön közzétett összesítésből.

A tavalyi év eredményei az intézkedések „egy egészséges keverékének” köszönhetőek – mondta el Josef Kerbl, a bécsi bűnügyi hivatal vezetője a hírügynökségnek. Kerbl hozzátette: amellett, hogy intenzívebbé tették a járőrözést, a megelőző intézkedéseket is fokozták az osztrák fővárosban.

A 2017-es adatokhoz képest 2018-ban némi csökkenés volt tapasztalható a bejelentett esetek számában.  Ez a szám 190 ezerről 169 erre esett vissza, ami 11 százalékos csökkenést jelent. Bécsben tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje az elmúlt 19 év során.

Javult továbbá az esetek felderítésének aránya, a 2017-es 42,4 százalékos értékről 43,6 százalékra emelkedett, ez a legjobb érték 2000 óta.

Növekedett azonban a bűncselekménnyel gyanúsított személyek száma, közel 80 ezerről (2017) 82 ezerre nőtt a 2018-as évben. A bűncselekménnyel gyanúsított személyek 51 százalékát külföldi állampolgárok tették ki tavaly, ez csekély csökkenést jelent a 2017-es 51,7 százalékos értékhez.

Az összesítés kitér arra is, hogy 2017-hez képest a tavalyi évben csökkenés volt tapasztalható egyebek mellett a vagyon elleni bűncselekmények – például a tolvajlás és a betörés – számában. A bécsi bűnügyi hivatal vezetője szerint a visszaesés részben a megelőző intézkedéseknek tudható be.

Ezzel szemben emelkedett 2017-hez képest a gazdasági bűncselekmények száma, ideértve például a csalással kapcsolatos eseteket és internetes csalást is.

Az erőszakos bűncselekmények száma kevesebb volt tavaly, mint 2017-ben, a szexuális zaklatás és nemi erőszak miatti feljelentések száma viszont emelkedett a vizsgált időszakban. (MTI, illusztráció: Europress – Hristo Rusev/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik