Közélet

Kiszolgáltatott óvónőkkel íratták alá a Fidesz Kubatov-listáját

Önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a “kéréssel” – derül ki a hvg.hu birtokába került hang- és képfelvételekből.

A Napraforgó Egyesített Óvoda 13 tagóvodájának egyik dolgozója mobiltelefonjával hangfelvétel és fotók formájában rögzítette a történteket, és névtelenséget kérve eljuttatta a hvg.hu-hoz..

Eszerint a VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat egyesített óvodájában dolgozó munkatársak körében azzal nyomatékosították, hogy miért kellene aláírniuk a Fidesz Kubatov-listájaként ismert adatgyűjtő ívet, hogy:

Felülről jött a kérés.

A cikkben kiemelik: munkaviszonyuk miatt az óvónők egyértelműen kiszolgáltatott, függő helyzetben vannak a fideszes vezetésű önkormányzattól, így a törvényellenes „kérés” visszaéléssel felérő nyomásgyakorlásnak vehető.

Még határidőt is adtak, hogy meddig kell az ívet kitöltve visszajuttatniuk az egyesített óvoda vezetése felé. Tárnokiné Joó Ildikó, a Napsugár Egyesített Óvoda igazgatója a lap kérdésére elismerte a tagóvodákban zajló aláírásgyűjtést, de további részletekről nem kívánt nyilatkozni.

A lap birtokába került felvétel szerint az óvónők körében felvetődött, hogy  vajon kirúgnák-e őket, vagy milyen következménye lenne, ha visszautasítanák a politikai nyomást, de végül a munkájukat féltő óvónők részéről csak elméleti opció maradt, kitöltötték az adatgyűjtő íveket.

Azt nem lehet tudni, hogy hány aláírást gyűjtöttek össze szabálytalanul.

Kiemelt kép: MTI/Nemes János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik