Közélet

Az MSZP, a Fidesz és a Mi Hazánk is ugyanannál a plakátcégnél kampányol

Ötödannyi pénzért, mint a DK.

Bár az MSZP-Párbeszéd nem hajlandó elárulni, melyik plakátcéggel szerződött az EP-választási kampányra, a plakátok keretén lévő feliratból kiderül, hogy hirdetéseik a Mészáros Lőrinc bizalmasának tulajdonában lévő Publimontnál jelennek meg – írja a hvg.hu.

A Fidesz nem válaszolt a lapnak arra, hogy hol és mennyiért hirdetnek, sokkal beszédesebb volt viszont Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom kampányfőnöke. Ő azt mondja, rajtuk kívül az MSZP és a Fidesz hirdet a Publimontnál, és úgy tudja, a másik két párt is ugyanúgy havi nettó 20 ezer forintot fizet plakáthelyenként, mint ők.

Az MSZP sajtóosztálya csak annyit közölt, hogy országszerte 300 óriásplakátjuk és 200 citylight felületük lesz, összesen több mint húszmillió forintért. Ha a keretösszeget a teljes kampányra, vagyis két hónapra vonatkoztatjuk, úgy valóban kijön a darabonként húszezer forintos ár. Mindez azonban azt is jelenti, hogy ötödannyiért hirdethetnek, mint a DK, amely átlagosan százezer forintért jutott plakáthelyekhez kisebb, meg nem nevezett cégeknél.

A Jobbikot tavaly épp arra hivatkozva büntette 662 millió forintra az Állami Számvevőszék, hogy áron alul hirdetett az akkor még Simicska-érdekeltségbe tartozó cégnél. A hvg.hu által megkérdezett szakértők szerint azonban most más a helyzet: kampányidőszak van, a cégek nem kötelesek tartani a listaárat, és nemcsak egy párt kapott kedvezményt, hanem úgy tűnik, hogy az adott cégnél befogadott összes.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós azt mondta, ők is keresték a Publimontot, de nem kaptak választ, a Jobbiknak pedig a büntetés miatt nincs pénze plakátokra. (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik