Közélet

Megalázónak tartják a szegedi oktatók, hogy kiemelt bért fizet az egyetem „Habony emberének”

Az intézményt eközben megszorítások sújtják, egy adjunktus pedig feleannyit sem keres, mint a „politikai megbízottnak” tekintett Kobza Miklós.

Bár a Szegedi Tudományegyetem karain válsággazdálkodás zajlik és gazdasági referenseket küldtek az egyetemi egységekhez, az oktatói bértábla csúcsát meghaladó fizetéssel vették fel a Habony Árpád köreihez tartozó Kobza Miklóst, aki a Fidesznek is dolgozik – írja a hvg.hu.

A portál cikkében megszólal az egyetem egyik oktatója, Barát Erzsébet, aki politikai megbízottnak nevezi Kobzát. Mint mondta, a bértábla legfelső szintjén álló professzorok „csúcsfizetése” bruttó 588 ezer forint, egy docens ennek alig több mint felét kapja, egy adjunktus pedig feleannyit sem kap, mint a közkapcsolatokkal megbízott Kobza Miklós. A megbízást azért is felháborítónak tartja, mert erre a feladatra egy egész iroda van az egyetemen, ahol az egyetemi honlap szerint 25-en dolgoznak.

Kobza feladata az egyetem korábbi tájékoztatása szerint az, hogy részt vegyen a következő tanévre vonatkozó toborzó munkában, építse az intézmény imázsát és koordinálja az országos sajtómegjelenéseket. Eközben egyébként több tanszéken és intézménynél létszámstop, megszorítások vannak, az elbocsátások sem kizártak, a külsős óraadók óradíja pedig 2500 forint. Ha a külsős óraadókra vonatkozó tarifával díjaznák Kobzát, napi 14 órát kellene dolgoznia béréért, de a hvg.hu egyetemi forrásai szerint messze nem tölt bent ennyi időt.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének egy képviselője nonszensznek nevezte, hogy az oktatók számára megalázó helyzetet teremtenek azzal, hogy marketingfeladatokra dupla fizetéssel hoznak az intézményhez valakit, aki maga ismerte el, hogy politikai feladatokat is teljesít, igaz, állítása szerint az egyetem falain kívül. Kobza korábban az Indexnek azt mondta: kapcsolatban van a helyi fideszesekkel, akik győztes várost akarnak faragni Szegedből, és támogatja annak elérését, hogy „Szeged az Egyetem szellemi vezetésével visszakerüljön az ország és a Délvidék térképére mint regionális főváros”.

Megbízási szerződése egyébként a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósághoz köti, szakmai felügyeletét Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes látja el, akiről korábban a Délmagyarország azt írta, hogy egy rendezvényen amellett kardoskodott, hogy új városvezetésre van szüksége a szegedi egyetemnek. Zakar, aki korábban a megyei közgyűlés fideszes alelnöke volt, tagadta, hogy elhangzottak tőle a neki tulajdonított mondatok. (Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó