Közélet

275 millió dollárt fizet Oklahomának az opioidválságban érintett gyógyszercég

Két hónappal azelőtt, hogy elkezdődött volna Oklahoma állam pere az opioidtartalmú gyógyszereket gyártó cégek ellen, a felek megegyeztek. Ennek értelmében a Purdue Pharma nevű gyógyszeróriás 275 millió dollárt (77 milliárd forintot) fizet Oklahoma államnak. Oklahoma állam a Purdue Pharmán kívül még két gyógyszegyártót, a  Johnson & Johnson-t és a Tevát is beperelte.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában van vele, hogy ez nem igaz. Ez ahhoz vezetett, hogy milliók lettek függők az Oxycontintól, ami a ma is pusztító opioidválsághoz vezetett.

A megegyezés részleteit helyi idő szerint kedd délután hozzák nyilvánosságra, de azt már lehet tudni, hogy a kifizetett összegből több mint 100 millió dollárt költenek majd egy új, függőségek kezelésével kapcsolatos egészségügyi intézmény létrehozására, amelynek fenntartásához évente 75 millió dollárral kell hozzájárulnia a Sackler családnak.

Több mint 70 millió dollár megy majd oklahomai városoknak, megyéknek és amerikai őslakos törzseknek kártérítésképpen, illetve 20 millió dollár értékben függőségkezelő gyógyszereket is vesznek majd belőle.

Napi 200 halott a modern orvoslás egyik legnagyobb hibája miatt
Naponta többen halnak meg az USA-ban gyógyszer- és drogtúladagolásban, mint autóbalesetben. Elmondjuk, hogyan jutottak el idáig, és azt is, itthon várható-e hasonló krízis.

Az 1952-ben alapított Purdue Pharma gyógyszergyár bevételei az OxyContin 1995-ös bevezetésével kezdtek növekedni és a család vagyonát gyakorlatilag ez a fájdalomcsillapító alapozta meg. Emellett pedig azt is tervezték, hogy a függőség kezelésére szolgáló gyógyszereket fognak gyártani, ettől még nagyobb bevételt reméltek.

A babaápolási termékeiről híres Johnson & Johnsonról nemrégiben azt állította az oklahomai főügyész, hogy sokkal mélyebben benne van az opioidkrízisben, mint eddig gondoltuk. A cég ugyanis nemcsak maga is előállított opioidtartalmú gyógyszereket, hanem Tasmániában található mákföldjén maga állította elő az alapanyagokat is, amelyet aztán más cégeknek is eladott, például a Purdue Pharmának. A J&J 2016-ban adta el ezt az üzletágát, jóval azután, hogy kitört az opioidkrízis.

Az állami főügyész szerette volna, ha az üggyel kapcsolatos iratok nyilvánossá váltak volna, de a J&J ezt hevesen ellenezte. A peren kívüli megegyezés azt is jelenti, hogy ezek az iratok titokban maradhatnak.

A rákot okozó hintőpor után az opioidkrízisbe is belekeveredett a Johnson and Johnson
Egy amerikai államügyész szerint a babahintőporáról elhíresült cégnek nagy szerepe van az opioidkrízis kialakulásában.

(Politico, New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik