Közélet

Népszava: A Pénzügyminisztérium drágállja Kásler egészségügyi csomagját

A Pénzügyminisztérium (PM) emberei túl drágának tartják Kásler Miklós miniszter egészségügyi programját, ezért az még nem került a kormány elé – értesült a Népszava. A tárcaközi egyeztetéseken állítólag kiderült, hogy a reformcsomagra idén biztosan nem lesz pénz, és 2020-ra sem biztos, ezért át kell ütemezni azt.

Ezzel párhuzamosan megjelent két másik javaslatcsomag is, de a Népszavának nyilatkozó szakértők szerint egyikből se lesz semmi. Az egyik a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképesség-javítási programja, amelyben egészségügyről szóló részében például szó van arról, hogy a betegek együttműködésétől tennék függővé a térítéseket, megadóztatnák a gyógyszerhirdetéseket, vagy pontosítanák, hogy mi tartozik a közfinanszírozott ellátásba.

A másik csomagot a Pénzügyminisztérium dolgozta ki, egyesek szerint ez egy újabb állomás az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek és Varga Mihály pénzügyminiszternek évek óta tartó versengésében. A PM javaslatai között szerepel, hogy távdiagnosztikát telepítenének a háziorvosi rendelőkbe, illetve új, a tényleges költségeket tükröző elszámolási rendszert vezetnének be.

Ugyanakkor Mihályi Péter egészségügyi-reform-közgazdász azt mondta a Népszavának, hogy az, hogy egyszerre három javaslat is megjelent, azt jelzi, hogy a kormányban nincs konszenzus a prioritásokról, így kétséges, hogy mi fog egyáltalán megvalósulni belőlük.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik