Belföld

Összeomolhat a gyermekorvosi ellátás

A magyar gyermekorvosi szolgálat az összeomlás előtti utolsó perceit éli

– mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen – adta hírül a Népszava. A lap szerint Póta arról beszélt, hogy az orvosok több mint fele elmúlt hatvanéves, további ötöde pedig a hetvenes éveit tapossa. A szakember rámutatott, hogy évente több tucat praxis szűnik meg a kiöregedés miatt, de a korfából az következik, hogy a következő években egyszerre még több orvos esik majd ki a rendszerből.

A pótlás esélyiről sem mondott biztatóakat, minthogy tavaly mindössze 40 házigyermekorvos-rezidens kezdte el a képzést, s közülük sem mindenki lesz gyermekorvos Magyarországon. Az újság szerint a pálya azért sem vonzó, mert a kormány hiába növelte a praxisok finanszírozását, még nem lehet 700-800 ezer forintos jövedelmet elérni.

Póta  a Népszava szerint a gyermekorvosi praxisok helyzetének elemzése után úgy összegzett:

Ennél még az is jobb lenne, ha a kormányzat kimondaná, nincs szükség erre az ellátási formára. Most ugyanis a házi gyermekorvosok ugyan pályán vannak, de olyan játékszabályok szerint kell játszaniuk, amelyeket elfelejtettek közölni velük.

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó