Közélet

Brutálisan kiirtották a védett balatoni erdőt a polgármester parancsára

Hatalmas csonkokat hátrahagyva, rohamtempóban vágták ki Balatonfűzfőn a strand melletti területet borító ősfás erdőrészt.

A 24.hu információi szerint a több ezer négyzetméteres területnek az elmúlt napokban egy láthatóan amatőr favágókommandó esett neki, akik a balatonfűzfői polgármester, Marton Béla megbízására hivatkoztak, amikor a környék lakói kérdőre vonták őket.

Az erdőirtásról számos fotó jelent meg a település Facebook-fórumán. A brutális képek miatt a polgármester egy posztban igyekezett hűteni a kedélyeket. Marton azt állította, hogy

A terület 30 éve beépítésre szánt terület, így is lett értékesítve, a rendezési terv évtizedek óta ezt is tartalmazta, csak az elmúlt 30 évben nem volt gondozva. E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben.

Az egyik környékbeli lakó azonban 24.hu-nak tételesen cáfolta a polgármester állításait.  A fűzfői nyaralótulajdonos januárban kikérte Veszprém Járási Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a területtel kapcsolatban a Marton nyomására korábban meghozott önkormányzati döntések miatt.

Az alig egy hónapja kiadott hivatalos állásfoglalás szerint azokra a helyrajzi számokra, ahol az erdőterület volt, jelenleg is érvényes Natura 2000-es természetvédelmi védettség vonatkozik.

A férfi az állásfoglalás birtokában az elmúlt hetekben környezetvédelmi felülvizsgálatot is kért a kormányhivataltól, de onnan egyelőre nem érkezett válasz, viszont közben kivágták az erdőt.

Innentől a hatóságoknak kellene kérni a törvényességi felülvizsgálat megindítását, mert ez döbbent, hogy a polgármester a hosszú ideje zajló viták ellenére meg meri lépni ezt a környezetrombolást.

A polgármester facebookos bejegyzése szerint az erdő azért volt útban, mert a területen „építkezés előkészítése zajlik”, várhatóan lakó- és vendéglátó-egységeket húznak majd fel rá, a partszakasz ugyanis nem alkalmas kikötő és strandépítésre.

Közzétette: László Varga – 2019. március 6., szerda

A sietős erdőirtás magyarázata viszont inkább ott keresendő, hogy a polgármester fia, Marton András, aki a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja, valamint a Balatonfűzfő Szörf Klub vezetője, már rég kinézte magának a területet.

A 24.hu tavaly novemberben írt arról, hogy Marton András az önkormányzat bizottsági ülésén már 2018 tavaszán elmondta, hogy strandröplabda-pályákat terveznek az erdő helyére. A sportpályákat a szörfösök is használnák.

A kivágott erdőterület az önkormányzat tulajdonában áll, nem messze a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület által bérelt partrésztől. A klub 2012-ben egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik