Belföld

Közpénzből valósulhat meg a polgármester fiának álma

Ezt így nem mondaná ki, hogy a szörfös klubház TAO-pénzből épül meg, mert abból nem épülhet meg. A strandröplabdára kiélezve épül oda egy épület, amit használhatnak az ott sétálók is. Mosdóba el kell menniük, használhatják a szörfösök is. Valószínűleg minden Szörf Klub-tag be fog lépni ebbe a Sportlabda Kft.-be, és onnantól kezdve teljes joguk van ott részt venni.

Az idézet egy márciusi balatonfűzfői bizottsági ülés jegyzőkönyve alapján Marton Andrástól származik. Marton többszörös freestyleszörf-bajnok, a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja, a Balatonfűzfő Szörf Klub titkára, fesztiválszervező. Nem mellesleg a balatonfűzfői polgármester, Marton Béla fia.

Taopénzből szörfös klubház

A parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnökének, Bánki Eriknek köszönhetően ettől az évtől a röplabdát is támogathatják cégek a társasági adójukból. Bánki felesége, Bánki Ágnes pedig a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) strandröplabdáért felelős vezetője, aki egy megkeresést már biztosan kapott: a fűzfői Balaton Sport Klub Kft. hat strandröplabdapályát szeretne létesíteni egy part menti, jelenleg fás, közpart besorolású területrészre.

A terület az önkormányzat tulajdonában áll, nem messze a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület által bérelt résztől. Az egyesület elnöke Marton András. A klub 2012-ben egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról. Ők tartják rendben, és bárki számára látogatható, kivéve a fizetős Beach Fesztivál és a szintén belépős Retro Fesztivál idején. Az előbbi nappal egy ingyenes sportrendezvény, este viszont egy elkerített, fizetős fesztivál, amelynek főszervezője szintén Marton András. Egy bérlet ára 7000 forinttól 12 500-ig terjed, egy napi jegyért 3-4 ezer forintot kérnek el, ami különösen jövedelmezőnek tűnik annak fényében, hogy a szörfklub az összesen 4000 négyzetméteres területből ezer négyzetmétert évi 50 ezer forintért bérel a Balaton partján, a fennmaradó 3 ezer négyzetmétert pedig mindössze 3000 forint plusz áfáért évente. Az ezer négyzetméteres terület utáni bérleti díj 300 ezer forintra nő attól a pillanattól kezdve, amikor a bérlők a tároló, vendéglátó és szociális egységek, illetve a klubház használatát megkezdik.

A területen viszont nincsen klubház, ami pedig a szörfösök nagy álma.

A windsurfing.hu-n már 2013-ban arról írtak, hogy a fűzfői klub szörftárolók és klubház építését tervezi, amihez keresi a pályázati forrásokat. Mindez azonban máig nem valósult meg, valószínűleg nem sikerült pályázati pénzt szerezni. A sportszervezet vezetői ezután átgondolták, kivel ápolnak jó kapcsolatot, és megnézték, melyik látványsportra lehet a legkisebb befektetéssel taotámogatást felvenni. Ezt nem mi állítjuk, hanem Marton András a már idézett március 13-i ülésen:

Arról van szó, hogy a tavalyi évben a röplabda mint látványsport bekerült a TAO-finanszírozási rendszerbe. A strandröplabda-szövetséggel egy elég jó kapcsolatrendszer alakult ki. A Balaton mentén szeretnének különböző strandröplabda központokat létrehozni, így került szóba Balatonfűzfő is, hogy ebbe a TAO-keretbe bekerülhetne. Nemzetközi versenyekre is alkalmas strandröplabdaközpont jöhetne létre.

Martonék vettek egy 2000-ben alakult céget, és átalakították „olyan formába a szövetség utasítása alapján, hogy a TAO-rendszerben egy alkalmas cég legyen”. Új nevet adtak neki, így lett Balaton Sport Klub Kft., melynek az idén augusztusig a polgármester fia is a tulajdonosa volt. Marton András, miután tulajdonosként kiszállt a cégből, a képviselő-testületi üléseken már úgy jelent meg, mint a Balaton Sport Klub Kft. képviselője.

Martonék a pályázatot végül két részletben nyújtották be. Az egyik pályázat a szörfös területre tervezett kiszolgáló létesítményekre vonatkozik, a másik pedig a strandröplabdapályák kialakítására. A fejlesztés értéke 269 millió forint, habár márciusban még a beruházás költségét 150 millió forintra becsülték.

Sikeres pályázat esetén pedig a klubházat nem a strandröplabdapályák mellett, hanem a szörfös területen építenék meg.

24.hu

Emiatt több képviselő is aggodalmát fejezte ki, Kontics Monika szerint például, ha a kft. pályázik, és ráépít az önkormányzat tulajdonára, az építmény nem lesz az önkormányzat tulajdona. Ahhoz az önkormányzatnak kellene pályáznia és a pénzt megkapnia. De a képviselők nem csak emiatt fejezték ki aggodalmukat.

A keresztje, hogy az édesapja polgármester

Egy március 20-i képviselő-testületi ülést Varjú Lajos azzal kezdett, hogy a szóban forgó projektet elsősorban környezeti okok miatt nem támogatja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ülésre érkezése előtt kapott két cégkivonatot „azzal, hogy átjátszásra kerül a Balaton-part a polgármester családjának”. Mint említettük, Marton András augusztusban távozott a cégből, de az üléseken továbbra is a Balaton Sport Klub Kft. képviselőjeként szólalt fel.

Kontics Monika azt mondta, örülne, ha Balatonfűzfőn lenne még több olyan vállalkozó szellemű, kapcsolati tőkével és ambícióval is rendelkező fiatalember, mint Marton András. Viszont „az ő keresztje jelen pillanatban, hogy az édesapja polgármesteri ambíciókkal rendelkezik és a második ciklus óta vezeti a várost”. Amikor Kontics először hallott erről a fejlesztésről, azt gondolta, hogy a röplabdaszövetség akar fejleszteni, és egy területet megvásárolnak vagy bérelnek majd az önkormányzattól. Meglepte a konstrukció, és amikor a terület mértékét látta, akkor eldöntötte, hogy nem tudja támogatni a beruházást. Később egyébként az ülésen elmondottak ellenére Kontics Monika mégis támogatta a pályázatot.

A polgármester fia válaszul azt mondta, „ha az probléma, hogy balatonfűzfői lakosként a kapcsolatrendszerét kihasználva szeretne Balatonfűzfőre hozni forrást, ami közvetlenül és közvetetten is a település vagyonát növeli, illetve az itt élő lakosok életminőségét növeli” a különböző sportolási lehetőségek megteremtésével, „továbbá ha probléma, hogy annak a cégnek, amely ezt ide tudná hozni, ő tagja, akkor azt tudja vállalni, hogy kilép a cégből, és gyakorlatilag semmilyen köze nem lesz hozzá”. A felvetődő aggályok kapcsán pedig azt mondta, figyelnek a környezetvédelmi szempontokra is, bár a projekt komolyabb fakivágás nélkül megvalósíthatatlan.

24.hu

Amikor Marton Andrást a taotámogatásról kérdeztük, azt mondta, nem válaszolhat a kérdésekre, mivel nincs köze a céghez. Arra, hogy akkor miért ő képviselte a Balaton Sport Klub Kft.-t a testületi üléseken, úgy válaszolt: egy nonprofit szervezet tagjaként volt jelen.

A polgármestert is megkérdeztük a strandröplabdapályákkal kapcsolatban. Marton Béla elmondta, az Öböl-projekt hosszú távú terve a városnak, és örülne, ha egy elemét valaki megcsinálná helyettük úgy, hogy a terület az önkormányzatnál maradna. A sportpálya szerinte a település érdeke, a kiszolgáló egység pedig azért lesz a szörfösök területén, mert a pályáknál már nem lenne hely neki. Amikor a fiának a projektben betöltött szerepéről kérdeztük, így reagált:

Örülök, hogy van olyan fiatal, aki a település jövőjében gondolkozik, és valamit tenni szeretne. Idejét, saját költségét áldozza erre, hogy források jöjjenek a településre. Erre büszke is vagyok. Tulajdonba nem kerülhet az egyesület által bérelt terület. Az egyesületnek költsége van azzal, hogy versenyeket szervez, hogy a területet karbantartja. Neki ebben nincsen haszna, csak az a jó érzés, hogy tett a közösségért. Büszke vagyok a fiamra és ebben az ő gyarapodását nem látom.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Magyar Röplabda Szövetséget is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Egy lakóparképítő cégnél is feltűnt Marton András

Korábban beszámoltunk arról, hogy Balatonfűzfőn lakópark épül, a beruházó ígérete szerint minden lakás panorámás lesz, amit egyelőre – még a látványterveken is – fák akadályozzák. A beruházó, a Wallis-csoporthoz tartozó Milton Property Kft. azt szerette volna, ha a fás területet az önkormányzat megszerzi az államtól, és bérbe adja neki. Így kivághatták volna a fákat. Marton Béla polgármester előterjesztését végül az önkormányzati bizottság nem támogatta. Már korábban is hallani lehetett olyan pletykákat, hogy a polgármester fia is dolgozik a projekten. Mi is azt tapasztaltuk, hogy Marton András veszi fel a lakópark honlapján megadott telefonszámot. Megkérdeztük a Milton Property Kft.-t, hogy megtudjuk, milyen beosztásban dolgozik Marton a cégben, telefonon annyit mondtak: „bedolgozik” nekik a fűzfői lakóparkprojektben. Különös módon a polgármester fia viszont azt állította: nem dolgozik a Milton Property Kft.-nek, és nem tudja, hogy a cégnél miért mondták ezt.

Kiemelt képünk illusztráció: Szörfösök a Balatonon.Fotó: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik