Közélet

Orbán Viktor: Magyarok vagyunk, nem balekok

A kormányfő exkluzív részleteket árult el arról, miről tárgyalt az amerikai külügminiszterrel. Valentin-napi meglepetés: az energiapolitika nem a szerelemre épül.

A Figyelőnek adott nagyon hosszú interjújában Orbán Viktor nagyon elégedetten nyilatkozott az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásáról. A kormányfő szerint Mike Pompeo azért jött, mert szövetségesek vagyunk, bár ez nem azt jelenti, hogy minden érdekünk egybeesne.

Hogy hét és fél évig ez miért nem számított, arra az a magyarázat, hogy Barack Obamával ellentétben Donald Trumpnak fontos a térségünk.

Ő egyébként csak politikai kérdésekről tárgyalt Mike Pompeóvel, a miniszterek egyeztettek katonai, gazdasági szakpolitikai ügyekről.  Orbán Viktor elárulja, ő is fontosnak tartja a NATO-t,  de nem gondolja,

hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni. (…) Az orosz-magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első.

Szerinte Moszkva esetében külön kell választani a gazdasági és a katonai ügyeket.

Európának a biztonságát az Egyesült Államok hadereje nélkül is biztosítani kell Oroszország ellen egy közös hadsereggel. Oroszországgal ugyanakkor a lehető legélénkebb gazdasági kapcsolatokra van szükség, hiszen hatalmas piac, óriási energiaforrásokkal.

Az interjúban hosszan beszélnek az energiapolitikáról (Paksról egy szót sem), amiről kormányfő azt mondja,

az nem a szerelemre, hanem a profitra épül.

Amikor a gázszállítás különböző lehetőségeiről beszélnek és szóba kerül a horvát LNG-terminál (amelyben amerikai cseppfolyós gázt táraznának be) elhangzik a legerősebb mondat.

Magyarok vagyunk, nem balekok.

Szívesen együttműködnek, de semmilyen nyomás hatására nem vesznek jóval a piaci ár felett energiát. A kormányfő utal arra is, hogy az energiaszektorban még lehet államosítás.

Pompeo szerint az USA hibája is, hogy Magyarországon előrenyomult Oroszország és Kína
A budapesti amerikai nagykövetségen súlyosan önkritikus mondatokat is mondott Mike Pompeo.

Orbán Viktor az EU-USA vámháború kapcsán egyébként megengedő Donald Trumppal, szerinte nem szentségtörés, hogy az amerikai elnök javítani akar a külkereskedelmi mérlegen. A kormányfő komolytalannak tartja, hogy az USA szemében a magyar-kínai kapcsolatoknak bármilyen súlya lenne.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik