Közélet

Bayer Zsolt a far-hát nagyszülőkről

Új értelmet ad a kifejezésnek. A legemberibb hazugságról ír.

Bayer Zsolt – bár írásában persze alaposan kiosztja a Jobbikot -, miután a Magyar Nemzet megírta, hogy a pártban far-hát kommandónak nevezték a nyugdíjasokat, publicisztikájában új megvilágításba is helyezi a kifejezést. Írása ezen része már-már azt az emelkedettséget idézi, amit új főszerkesztője ígért.

Emlékeztet arra, hogy nagyszüleinknek sokszor még far-hátra sem tellett, miután a XX. század borzalmai után mindig elölről kezdték az életüket. A semmiből és

mégis végig tudták csinálni, mégis felnevelték a gyerekeiket és az unokáikat, és a nagymama este a lámpafénynél zoknit stoppolt, a déli harangszóra asztalra tette a levest, vasárnap pedig az ünnepi húslét, hol marhából, hol tyúkból, s a rántott húst is, hol csirkéből, hol disznóból, s a végére a rétest vagy a palacsintát, amiből nem kellett sokat sütni, legfeljebb ha százat, mert mi, unokák, előbb hárman, majd öten, heten nem álltunk meg fejenként tíz-tizenöt alatt.

És tényleg: máját, zúzáját, szívét sose ette, combját se és mellét se, mert „tudjátok, gyerekek, én csak a püspökfalatját szeretem meg a hátát, az a legszaftosabb”… Hát azért.

Sok évnek kellett eltelnie, mire rájött, ez hazugság!

A legg­yönyörűbb, legszívmelengetőbb, legemberibb hazugság.

A nagyszülők génjeibe ivódott, hogy bármikor elvehetnek tőlük mindent, ezért

csak egy parancs van: mindent odaadni az utódoknak, hogy ha más nem is, de ők legalább túléljék.

Az írás további része a Jobbik ostorozása. Talán a lap új stílusára utal Bayer Zsolt is azzal, hogy bár lennének keményebb szavai is, de azokat

nem használhatom, mert akkor mindig nagy a sértődés, hogy mi itt hogyan beszélünk.

(…)
Úgyhogy nincsenek szavak.

Magyar Nemzet: a Jobbik lenézi a nyugdíjasokat
A laphoz eljuttatott hangfelvételen far-hát kommandónak nevezik őket.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik