Nagyvilág

A hazacsábított fiatal kutatók Orbán Viktortól kérik az MTA átalakításának leállítását

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz az MTA Lendület-programjának csoportvezetői. A 91 aláíró arra kéri a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa – írta a 444.hu.

A kutatók levele szerint a jelenlegi helyzet ugyanis olyan bizonytalanságot teremt, amely egyre többjüket kényszeríti annak megfontolására, hogy az országot hátrahagyva munkájukat máshol folytassák.

A cikk kitér rá, hogy a Lendület az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt: az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon. Az elmúlt évtizedben több mint 150 kutatócsoport jött létre.

Palkovics László miniszter tavaly nyáron látott neki az MTA átalakításának, az akadémia költségvetésének jelentős része is ekkor került a minisztérium felügyelete alá. A legutóbb felmerült tervek szerint a minisztérium már idén tavasztól projektalapúvá alakítaná az MTA kutatóintézeteinek működését. Csütörtökön 400 kutató részvételével zajlott az MTA Akadémiai Dolgozók Fóruma, ahol a 168 Óra beszámolója szerint elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy alkalmatlannak és méltánytalannak tartják a minisztérium által kiírt pályázatokat a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik