Közélet

Nyilvánosságra kell hozni a paksi bővítés szerződéseit

Vesztett a kormány és a Roszatom, de Jávor Benedek nem számít arra, hogy egyből ki is adják a dokumentumokat.

Facebook-oldalán jelentette be pénteken Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, hogy jogerősen megnyerte másfél éve indított perét a Roszatommal és a magyar kormánnyal szemben, így nyilvánosságra kell hozni a paksi bővítés szerződéseit, amelyeket a kormány és az orosz fél 2014 decemberében írt alá.

Jávor emlékeztetett: a szerződéseket eredetileg titkosították, ezt az adatvédelmi hatóság közbelépésével oldották fel, ezután viszont üzleti titokra hivatkozva tartották vissza a megállapodást. Teljes dokumentumok viszont így sem tarthatók vissza, meg kell jelölni, hogy pontosan mely információk képezik az üzleti titok részét, és azok kitakarásával kell kiadni a szerződést.

Jávor szerint egyébként a magyar kormánynak olyannyira nem volt beleszólása a szerződések megszövegezésébe, hogy magyar nyelvű változatuk sem létezett, csak oroszul és angolul írták alá. A pert a képviselő már első fokon megnyerte, de a Roszatom és a kormány ebbe nem törődött bele, fellebbeztek.

A másodfokú bíróság pénteken hirdetett ítéletet, nagy vonalakban helyben hagyva az elsőfokú döntést, ráadásul tovább szűkítették azoknak az adatoknak a körét, amelyeket üzleti titokra hivatkozva vissza lehet tartani a nyilvánosságtól.

A képviselő azonban nem számít arra, hogy a kormány és a Roszatom egyből elérhetővé teszi a szerződéseket, szerinte nagy valószínűséggel a Kúriához fellebbeznek, így év végére, vagy jövő év elején várható döntés, amelynek nyomán megtudhatjuk, hogy milyen megállapodást kötött 2014 végén a magyar kormány, és mennyibe kerülne adott esetben a szerződés felmondása.

Mivel azonban a másodfokú döntés jogerős, Jávor szerint már kimondható, hogy jogellenesen titkolta el a kormány a paksi szerződéseket, azt viszont sikerült elkerülnie, hogy az EP-választás kampányában nyilvánosan lehessen a megállapodásról vitázni. (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Győzelem! Másodfokon is nyertünk a Roszatommal és a magyar kormánnyal szemben! A paksi szerződéseknek nyilvánosaknak kell lenniük. #stoppaks2 #állítsukmegőket #JávorBenedek #Párbeszéd

Közzétette: Jávor Benedek – 2019. február 8., péntek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik