Belföld

Jávor: Orbán nyíltan szembeköpte a magyarokat

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője a kormányfő moszkvai útját értékelte.

Jávor Benedek szerint Orbán Viktor miniszterelnök keddi moszkvai útja szomorú látványt nyújtott minden magyarnak. Azt a Párbeszéd európai parlamenti képviselője úgy értékelte: úgy nézett ki, mintha egy vidéki helytartót rendeltek volna be a központba eligazításra.

A magyar diplomácia arra sem volt képes, hogy előre lássa, miként néz majd ki a látogatás, Vlagyimir Putyin váratlanul rendelte magához Orbán Viktort, a titkos találkozón elhangzottakról nem tájékoztatták a nyilvánosságot, így csak találgatni lehet, de legalább ennyire szomorú, amit közöltek.

Egyértelmű, hogy a paksi bővítés egyenesen szembemegy a magyar nemzet érdekeivel. 

Orbán Viktor tulajdonképpen azt mondta ki tegnap, hogy ez a projekt nem egy energetikai vagy közgazdaságtani racionalitás mentén fogalmazódott meg, hanem egy színtisztán politikai vállalkozás, amelynek célja Oroszország barátságának a megnyerése.

Jávor Benedek szerint a miniszterelnök azt jelentette ki, hogy a paksi bővítésre fordítandó több mint 4 ezer milliárd forint az ő európai politikai ambícióihoz nyújtott orosz támogatás ára.

„Paks 2 egy csapás”

Ilyen nyíltan még nem köpték szembe a magyar társadalmat a rendszerváltás óta  – tette hozzá, jelezve, rengeteg a súlyos probléma a bővítéssel.  Mára egyértelmű lett, a szerződés aláírása óta eltelt négy év alatt három év csúszást szedett össze a projekt.

Ebből ő arra következtet, hogy a 2030-as évek eleje előtt Paks 2 nem termel energiát, miközben 2026-tól már törleszteni kell az  orosz hitelt, tehát egészen súlyos adósságcsapdába kormányozták az országot.

Jávor Benedek szerint „Paks 2 egy csapás” az országnak, az egyetlen logikus lépés a szerződés mielőbbi felbontása. Orbán Viktornak Moszkvában erről kellett volna tárgyalnia. Az EP-képviselő kérdésre válaszolva azt mondta, konfliktuskereső politikájával a kormány az európai politikai folyamatok peremvidékére sodorja az országot, a Párbeszéd elsődleges célja ezért a kármentés. (mti)

Kiemelt fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik