Közélet

Kormányinfó: 50-ről 125 milliárdra emelik a sport-taót

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ezúttal pénteken megtartott Kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány legfontosabb döntéseit Orbán Viktor ismerteti vasárnap az évértékelőn, de néhány friss intézkedésről ő maga számolt be.

  • A miniszter arra is reagált, hogy a mai hírek szerint Orbán Viktor és Szijjártó Péter mellett két, a kormány által Soros Györgyhöz kötött szervezetek képviselőivel is találkozik Mike Pompeo amerikai külügyiniszter. Szerinte nem kell meglepődni, ha Amerikából támogatott TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik egy amerikai külügyminiszter.
  • A kormány fellebbezni fog a Sodexó-ítélet ellen, erre 120 napjuk van. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt.
  • Gulyás szerint a 2010 óta elért gazdasági teljesítmény teszi lehetővé, hogy a költségvetés a családtámogatások területén egyre nagyobb feladatot vállaljon, és egyre több adórendszerbeli kedvezményt kapjanak azok, akik dolgoznak és gyermeket is nevelnek. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy a vasárnap bejelentésre kerülő családvédelmi intézkedések tovább javítják a gyermekvállalási kedvet és a demográfiai helyzetet.
  • A kormány döntése alapján a sportra költhető társasági adó (tao) keretét 50 milliárdról 125 milliárdra emelik. A kormány döntésát azzal indokolta, hogy 50 milliárd elég a fejlesztésekre, de működési támogatásra is szükség van.
  • Gyurcsány Ferencet nem kell komolyan venni – ezt a lázadásra buzdító legújabb Gyurcsány-megszólalásra vonatkozóan mondta Gulyás Péter. Hozzátette: nem tudja, hogy Gyurcsányt a politikatudomány, vagy más tudományterület alapján kell elemezni.
  • Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét, hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. Hozzátette: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban – mutatott rá.  Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját és nem kap fizetést. Timmermans ugyanakkor szerinte a jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések, aktív szerepet vállal. Hozzátette: a bizottsági alelnök szerinte egy “házasságkötésre” érkezik Budapestre, a “magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti” összefogást kívánja hitelesíteni.
  • A miniszterelnök február 18-án Izraelbe megy, ott lesz a következő V4-es találkozó.
  • Paks 2-vel kapcsolatban elmondta: a projekt megvalósításában benne van két év csúszás.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik