Közélet

Helyre kell igazítania az MTI-nek a hazug közleményeket

Az állami hírügynökség azzal érvelt, hogy mások közleményeit nem szerkesztik, de mégis szűrik azokat a tartalmakat, amelyek Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot vagy Tiborcz Istvánt sértenék.

Helyre kell igazítania a valótlan tartalmú közleményeket az MTI-nek – erről döntött a Kúria a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint.

A civil szervezet még 2017 decemberében indított sajtó-helyreigazítási pert a távirati iroda Országos Sajtószolgálata által közzétett, a Kormányzati Kommunikációs Központtól származó közlemény miatt. Első fokon a bíróság megállapította, hogy a közzétett közleményekért az MTI is felelősséggel tartozik, és valótlan közlemények esetén helyreigazításra kötelezhető. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla egyetértett ezzel, és helyreigazításra kötelezte az állami médiát, az azonban a Kúriától kért felülvizsgálatot. A legfelsőbb bíróság azonban fenntartotta a döntést.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztet: az Országos Sajtószolgálat elvileg a közélet szereplőinek közleményeit különösebb szerkesztés nélkül közli, a közlemények tartalmáért pedig a közreadó vállalja a felelősséget. Ehhez képest az elmúlt időszakban mégis megtagadták bizonyos közlemények közzétételét, arra hivatkozva, hogy valakinek a személyiségi joga – például Mészáros Lőrincé, Habony Árpádé vagy Tiborcz Istváné – sérülne.

A kormánynak nem kedves szereplőkkel már nem ilyen finnyásak, a Magyar Helsinki Bizottsággal kapcsolatos képtelen vádakat tartalmazó közleményeket is simán átengedték. A szervezet szerint ugyanakkor az lehetetlen, hogy az MTI egyszerre válogat a közlemények között, másrészt a döntéseiért semmilyen jogi felelősséget nem visel. Ha „cenzúrázzák” a közleményeket, akkor a valótlan tartalmúakat legyenek kötelesek helyreigazítani – fogalmazták meg az elvárást.

A Kúria ítéletében megerősítette, hogy az MTI Országos Sajtószolgálata szerkesztést végez, így a valótlanul híresztelt tényeket köteles helyreigazítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik