Közélet

Trócsányi válogathatja ki a közigazgatási bírókat

Még mielőtt elmenne Brüsszelbe, lezajlik a folyamat.

Trócsányi László igazságügyi miniszter dönthet a közigazgatási bírók kiválasztásáról – írja az Index. A várhatóan február elsején életbe lépő rendelettervezet értelmében a jelenlegi rendszerben dolgozó bíróknak és bírósági titkároknak, továbbá a kúriai főtanácsadóknak az Országos Bírósági Hivatal vagy a Kúria elnökénél kell kérvényezni áthelyezésüket a jövő évtől működő közigazgatási bírósági rendszerbe.

A határidő április 30., illetve május 31., és mivel június 1-ig le is kell zárulnia a válogatási folyamatnak, a portál szerint a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját vezető Trócsányi válogathat a jelentkezők közül. Az uniós választás után ő mindenképp lemond miniszteri posztjáról, a kormány ugyanis őt jelöli a Navracsics Tibor után következő magyar uniós biztosi posztra.

A rendelettervezet azt is tartalmazza, hogy a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke – Darák Péter és Handó Tünde – megbízatásuk megszűnése esetén, a kijelölt időn túl is nyilatkozhat arról, hogy szeretne a közigazgatási bíróságokhoz csatlakozni.  A cikk arra is kitér, hogy a hiányzó szakembereket a közigazgatásból érkezőkkel pótolhatják.

A törvény értelmében a miniszter dönthet majd a bírók kinevezéséről és előléptetéséről, és az is lehetővé válik, hogy a Közigazgatási Bíróságra bírói gyakorlattal nem rendelkező hivatalnokokat ültessen be. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arra figyelmeztetett, hogy egy év múlva a kormány hivatalainak döntését már csak olyan bírók előtt lehet megtámadni, akiket ugyanez a kormány nevezett ki. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik