Közélet

Ártatlannak vallotta magát Trump egyik fő bizalmasa

Ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban Roger Stone, Donald Trump amerikai elnök egyik legfőbb bizalmasa és volt tanácsadója – számolt be a Hill.

Stone kedden állt bíróság elé Washingtonban azok után, hogy múlt pénteken helyi idő szerint 6 órakor megjelent az FBI Stone floridai házánál és letartóztatta.

A letartóztatást Robert Mueller különleges ügyész indítványa alapján rendelték el, amelyben hét vádpontot hoztak fel Stone ellen: befolyásolta a tanúkat, több alkalommal hazudott a tanúvallomásai során, illetve akadályozta az igazságszolgáltatást.

Stone a letartóztatást követően, pénteken, szabadon távozhatott a bíróságról, de nem mozoghat szabadon az Egyesült Államokon belül, szinte csak az otthona és a washingtoni bíróság között utazhat.

A 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló ügyész indítványában az áll, hogy Stone-nak köze volt ahhoz, hogy a Wikileaks-en a választás előtt közzétették a Trump ellenében induló Hillary Clinton és stábjának ellopott e-mailjeit.

Muellerék azt állítják, hogy a politikai tanácsadó 2016-ban azt mondta a Trump-kampánystáb több tagjának, hogy a Wikileaks-nek lehetnek olyan, amelyek árthatnak Clinton kampányának.

Az FBI letartóztatta Trump egyik legfontosabb tanácsadóját
Roger Stone-t többek között hamis tanúzással vádolják.

A különleges ügyész szerint a félig magyar származású Stone több esetben hazudott arról, hogy pontosan milyen kapcsolatban állt a Wikileaks-szel és azt hazudta, hogy nincs nála olyan dokumentum, ami ezt a kapcsolatot bizonyítaná. Ezen kívül megpróbálta befolyásolni az egyik tanút, hogy hazudjon a meghallgatásán és ezzel fontos információkat tartson vissza.

A dokumentumban azt is írják, hogy miután 2016. október 4-én a Wikileaks alapítója, Julian Assangetartott egy sajtótájékoztatót, de nem publikáltak új anyagokat a Clinton-kampánnyal kapcsolatban, Stone-t megkeresték Trump stábjából, hogy érdeklődjenek a további szivárogtatásokról.

Arra is találtak bizonyítékot, hogy Stone több alkalommal azt mondta a beadványban Person 2 néven emlegetett személynek, hogy „frank pentangelizzen egyet”. Frank Pentangeli a Keresztapa 2. egyik szereplője, aki a filmben egy kongresszusi meghallgatáson egy fontos információról hazudja azt, hogy nem tud róla.

Roger Stone-t legközelebb pénteken hallgatja meg újra a bíróság.

Kiemelt kép: Europress/Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik