Közélet

Az FBI letartóztatta Trump egyik legfontosabb tanácsadóját

Helyi idő szerint péntek reggel Floridában letartóztatták Roger Stone-t, Donald Trump amerikai elnök tanácsadóját. A letartóztatást Robert Mueller különleges ügyész indítványa alapján rendelték el és az FBI hajtotta végre.

Stone-t azzal vádolják, hogy befolyásolta a tanúkat, hazudott a tanúvallomásai során, illetve akadályozta az igazságszolgáltatást.

A Guardian szerint a 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló ügyész indítványa szerint Stone-nak köze volt ahhoz, hogy a Wikileaks-en a választás előtt közzétették a Trump ellenében induló Hillary Clinton és stábjának ellopott e-mailjeit.

Muellerék azt állítják, hogy a politikai tanácsadó 2016-ban azt mondta a Trump-kampánystáb több tagjának, hogy a Wikileaks-nek lehetnek olyan információi Clintonról, amely árthat Clinton kampányának.

Film készült Trump félig magyar tanácsadójáról, aki minden idők egyik legmocskosabb trükkmestere
Ha azt hitte, Trump körül csak egy nagyon gyanús tanácsadó van, akkor nagyon tévedett. Íme Roger Stone története.

A különleges ügyész szerint a félig magyar származású Stone több esetben hazudott arról, hogy pontosan milyen kapcsolatban állt a Wikileaks-szel és azt hazudta, hogy nincs nála olyan dokumentum, ami ezt a kapcsolatot bizonyítaná. Ezen kívül megpróbálta befolyásolni az egyik tanút, hogy hazudjon a meghallgatásán és ezzel fontos információkat tartson vissza, például azzal fenyegette meg a tanút, hogy bántani fogja annak kutyáját.

A dokumentumban azt is írják, hogy miután 2016. október 4-én a Wikileaks alapítója, Julian Assange tartott egy sajtótájékoztatót, de nem publikáltak új anyagokat a Clinton-kampánnyal kapcsolatban, Stone-t megkeresték Trump stábjából, hogy érdeklődjenek a további szivárogtatásokról.

Stone azt válaszolta, hogy a Wikileaks vezetőjének komoly aggodalmai vannak a biztonságot illetően, de következő hetekben újabb anyagokat tesznek közzé. Október 7-én meg is jelentek a John Podestától, a Clinton kampányfőnökétől ellopott levelek. Nem sokkal később a Trump-kampánycsapat egyik tagja azt írta üzenetben Stone-nak: „Szép munka.”

Arra is találtak bizonyítékot, hogy Stone több alkalommal azt mondta a beadványban Person 2 néven emlegetett személynek, hogy „frank pentangelizzen egyet”. Frank Pentangeli a Keresztapa 2. egyik szereplője, aki a filmben egy kongresszusi meghallgatáson egy fontos információról hazudja azt, hogy nem tud róla.

A CNN-nek egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy az FBI péntek reggel 6-kor jelent meg a Trumppal már jó ideje együtt dolgozó Stone Fort Lauderdale-ben található házánál. Az egyik FBI-ügynök dörömbölt az ajtón, majd azt mondta: „FBI, nyissa ki az ajtót!”, mire Stone kinyitotta az ajtót. Ezt követően a férfit őrizetbe vették és magyar idő szerint péntek délután fog bíróság elé állni, akkor döntenek további sorsáról.

Az FBI akciójáról videó is készült:

Donald Trump tagadja, hogy ő vagy a választási kampányában dolgozó emberei kapcsolatba léptek volna oroszokkal azért, hogy segítsék a kampányát, például a Wikileaksen keresztül. Trump egy alkalommal boszorkányüldözésnek nevezte Mueller nyomozását.

Stone hivatalosan nem volt Trump kampánystábjának tagja, de hosszú éveken keresztül volt az elnök informális tanácsadója. Politikai szereplése a 70-es évekig nyúlik vissza, benne volt például Richard Nixon újraválasztási bizottságának, amely a Watergate-botrány középpontjában állt.

(BBC, CNN, Guardian)

Kiemelt kép: Europress/Alex Wong/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik