Közélet

Orbánék saját törvényeiket se tartják be

Az MTVA-ban történtek már nyílt önkényt jelentenek. Az Eötvös Károly Intézet elemzése a képviselői jogok érvényesüléséről.

Az EKINT szerint az MTVA székházában történtek igazolják azt, amire még tavaly májusban felhívták az ellenzéki képviselők figyelmét, hogy a választások után az Országgyűlés súlya elenyészik. Amikor ugyanis az érdemi döntések már nem a parlamentben születnek, felértékelődik a képviselők parlamenten kívüli politikai, jogvédelmi és érdekvédő szerepe.

Az EKINT elemzése szerint az állami hírtévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak. A műsort szerkeszteni, az élő adás helyszínére, a stúdióba meghívás nélkül belépni nem lett volna joguk. Amíg ezt nem próbálták meg, addig a biztonsági őrök egy ujjal sem nyúlhattak volna hozzájuk.

Kiszivárgott felvétel: fegyveres biztonsági őrök teperték le Varju Lászlót az állami tévében
Kiszivárgott egy felvétel az MTVA-tól, amelyen láthatók az erőszakos jelenetek.

Az EKINT furcsállja, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál nem hallottak arról, hogy a nemzetközi és a hazai joggyakorlat szerint még a titkos fénykép-, hang-, videofelvételek készítése is elfogadható bizonyítékként, ha azt súlyos jogsértés bizonyítékaként szerzik be.

Az MTVA épületében a képviselők ráadásul nem titkos felvételeket készítettek, teljesen nyíltan videózták azt, hogy akadályozzák őket jogköreik gyakorlásában, bántalmazzák őket.

Videón Hadházy Ákos és Szél Bernadett kipenderítése az állami televízióból
Az épület előtt várakozó rendőrök láthatóan semmit nem tettek.

Az EKINT szerint a törvények alapján nem lehet vitás, hogy a képviselőknek szabad bejárásuk van a közmédia bármely intézményébe (és bármely más közintézménybe). Elég képviselői igazolványukat felmutatni. Az, hogy a gyakorlatban nem ez történt, az rávilágít a NER működési gyakorlatára, az egyetlen központból irányított illiberális állam alaptermészetére, amely a bukása előtti  pillanatokig aligha változik.

Ügyészség: Jogszerűen jártak el az MTVA biztonsági őrei a rendbontó képviselőkkel szemben
Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt rendeltek el nyomozást.

A közintézménybe belépő képviselő nem akadályozhatja a közintézmény munkatársainak szabad mozgását, munkavégzését, a közintézmény pedig az információ szolgáltatásának alapkövetelménye mellett a képviselő szabad mozgását köteles biztosítani. 

A képviselőt tehát az MTVA épületéből kizárni; ha bejutott, őt megverni, gáncsolni, földre vinni, lebirkózni az épületből kihajítani nem szabad.

Új videón, ahogy Hadházyt fegyveres őrök kidobják a köztévéből
A hvg.hu birtokába jutottak a zárt folyosóról származó képsorok.

Ha ezek együtt vagy akár a felsorolás némelyike külön-külön megtörténik, az még a nemzeti együttműködés joga szerint is nagyon kemény büntetési tételekkel fenyegetett hivatalos
személy elleni erőszak. A Büntető Törvénykönyv szerint súlyos, több éves börtönt jelentene a biztonsági őröknek, vezetőjüknek.

Az MTVA kötelességei és a képviselői jogok

Mint köztudott az MTVA-ba bejutott képviselők az összes ellenzéki párt óhaját megfogalmazva követelték öt pont beolvasását, amit a közmédia megtagadott. Ez az EKINT szerint ellentmond a NER úgynevezett Médiaalkotmányának.

Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről.

Ezt a helyes és általánosan elfogadott elvet a médiatörvény a közszolgálati médiaszolgáltatás kötelességeként tovább részletezi.

A közszolgálati médiaszolgáltatás célja… m) kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás, n) az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás, o) sokszínű, gazdag választékú, többféle értékrendet bemutató műsorok közzététele…

Az öt pont beolvasását nem egy marginális csoport követelte, ezért  közzététele nem tartozik a szabad szerkesztői döntés körébe.

Nincs a világon olyan, hogy a közszolgálati média a teljes parlamenti ellenzéket negligálja. Az ellenzéki pártok mindegyike és a gyülekezési jogát gyakorló sokadalom követelésének közzétételére a közszolgálati médiumokat a törvények nemcsak együttesen, hanem külön-külön is kötelezik, nincs olyan érv, amely alapján ezt kétségbe lehetne vonni.

A közszolgálati televízió köteles lett volna (lenne) arra, hogy az ellenzék követeléseit ismertesse, és azonos súllyal megszólalást is kellett volna biztosítania a kormány képviselőinek, illetve az ellenzéknek és a tüntetőknek.

Az EKINT ökölszabálynak nevezi a szerkesztői szabadságot, hiszen köztudott, hogy a közmédiában egyáltalán nincs ilyen, a működés irányait megszabó alapvető döntések távoli politikai kamarillákból érkeznek, erre a formális jog nem, legfeljebb a kerülendő forradalmi hevület hivatkozhat.

Közjogi körkörös abszurd

Az elemzés szerint azt el lehet felejteni, hogy Kövér László házelnök fejében megfordulna, hogy a munkájukat végző ellenzéki képviselők jogait az államszervezeten számonkéri. A hatalom sem mond le erőszakmonopóliumáról, az állami szervek segédletével ma bármely állami, közintézményi szemétdombon kis magánhadseregek garázdálkodhatnak.

Mivel a NAIH önmagában kevés lett volna a képviselői ellenőrzési jogok hézagmentes kiiktatásához, ezért kellett a belügyminiszter, majd a Központi Nyomozó Főügyészség, ahol feltehetően nem hallottak arról, hogy a mentelmi jog nálunk és a világon mindenütt a parlamenti képviselők fizikai sérthetetlenségét is biztosítja.

Az MTVA épületében történtekből logikusan az következne, hogy az országgyűlési képviselőket a közintézményekből mostantól ki lehet zárni, ha bejutottak, szabad bántalmazni, ki is lehet hajítani őket. Bár másodszorra mégsem ez történt, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost nem dobták ki, a hírhamisítónak nevezhető vezérigazgató még szóba is állt velük, de az EKINT szerint a NER alkotmányos elveket, normákat sértő gyakorlatához képest új szintet lépett.
Eddig nem merészkedtek, ez nem egyszerűen újabb határsértés.

Ez nyílt önkény. Búcsú Európától?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik