Belföld

Ügyészség: Jogszerűen jártak el az MTVA biztonsági őrei a rendbontó képviselőkkel szemben

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki az ellenzéki képviselőket a köztévé épületéből. Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt viszont elrendelték a nyomozást.

Elbírálta az ügyészség az MTVA székházában december 16-án és 17-én történt események miatt tett feljelentéseket.

Videón Hadházy Ákos és Szél Bernadett kipenderítése az állami televízióból
Az épület előtt várakozó rendőrök láthatóan semmit nem tettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség határozatában az áll:

Az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

Az ügyészség közölte:

A képviselők a rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt.

Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek – tette hozzá az ügyészség.

Négy biztonsági őr teperte le a DK parlamenti képviselőjét - videó
Varjú László megpróbált behatolni az egyik stúdióba, ám útját állták.

Mindezek alapján az ügyészség szerint az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést az ügyészség elutasította.

Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések alapján közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyészség.

Ellenzéki képviselők – az összes pártból – december 16-án este mentek be a köztévé Kunigunda utcai épületébe, egy öt pontból álló petíciót szerettek volna felolvasni, azonban nem jártak sikerrel. Másnap több erőszakos jelenet is volt az épületben, kidobták az épületből a független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, a DK-s Varju Lászlót pedig mentő vitte el, miután földre vitték a biztonsági őrök. Emiatt mindannyian feljelentést tettek, de így tett az MTVA is, amely szerint a képviselők megfélemlítették a munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik