Közélet

Beer Miklós: „Eszünkbe sem jut a hajléktalankérdés problémájára megoldást keresni. Nagyon fáj.”

A hajléktalanságról, mint sorstalanságról rendeztek fórumot a Pesti Evangélikus Egyház Deák téri gyülekezeti termében hétfő este Ferge Zsuzsa szociológus, Beer Miklós katolikus püspök és Iványi Gábor metodista lelkész részvételével. A Magyar Narancs beszámolója szerint a fórumon kemény szavak hangzottak el.

Öreg püspökként én már jártathatom a számat. Majd csak megtalálják az utódom… Fájó, amit mondani fogok, de eszünkbe sem jut a hajléktalanság kérdésére megoldást keresni

— jelentette ki Beer Miklós az eseményen, hozzátéve: aligha jelent megoldást, hogy az emberek bemehetnek az Iványi Gábor szavával élve önkéntes börtönökbe (az átmeneti szálláshelyekre). Az embereknek szociális gondoskodásra van szükségük, ami nem csak pénzkérdés. A beszélgetés mindhárom szereplője egyetértett abban, hogy reálisan látszik, nem pénzhiány miatt nem kezeli az állam a hajléktalanság kérdését, hanem csak egyértelműek az állam prioritásai.

Arra a kérdésre, mit tehetne az egyház, az intézményrendszere, a gyülekezetek, vagy azok hívei, Ferge Zsuzsa megkérdezte:

Miért nem nyitják ki a templomokat? Hogy lehet, hogy a bibliai tanításokkal szemben Isten háza mégsem mindenki előtt van nyitva, arról nem is beszélve, hogy nem is mindig.

Beer Miklós ekkor tette azt a megdöbbentő kijelentést, miszerint egyszerűen csak az a helyzet, hogy nem nem szoktak a katolikus templomokban a hajléktalankérdésről beszélni. Ahogy közlése szerint cigány embertársaikat sem invitálják a templomokba.

Eszünkbe sem jut a hajléktalankérdés problémájára megoldást keresni. Nagyon fáj. Nagyon nagy baj, hogy magunk között sem tudunk erről beszélni.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik