Belföld

Váci püspök: A kétharmados többség ellen csak tüntetni lehet

Terjedelmes interjú jelent meg Beer Miklós, váci püspökkel a Magyar Hang karácsonyi dupla számában. A püspök a tüntetések kapcsán elmondta, hogy „fontos, hogy az események megőrizzék békés jellegüket”, és elítélte a karácsonyhoz méltatlan megnyilvánulásokat.

A kormánypártok kétharmados többsége eleve lehetetlenné teszi a bírálatot. Nincs más eszköze az ellenzéknek, hogy megszólaljon, hogy meghallgassák, mint a tüntetés

– nyilatkozta Beer Miklós, aki szerint ettől függetlenül az ellenzéknek több önfegyelmet kellene tanúsítania, a kormánypártoknak viszont több önmérsékletet.

A püspök a karácsony legfontosabb üzenetének a szegénység problémáját mondta. Fontos egyházi feladatnak tartja, hogy ráébressze az embereket a szegények és a gazdagok között óriásin tátongó szakadékra.

A interjúból az is kiderül, hogy bár a 75. életévét betöltő Beer kérte a nyugdíjazását idén, a Vatikán még nem találta meg az utódát, ezért maradt hivatásban.

A püspök arról is beszélt, hogy egy keresztény ember „nem dughatja a homokba a fejét”: foglalkoznia kell és jó válaszokat adnia az olyan globális kihívásokra, mint a klímaváltozás, vagy a migráció.

Kiemelt kép: MTI/Bugány János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik