Közélet

A szegedi rektorhelyettes azt állítja, nem beszélt nemzeti lábakról

Nagy vihart kavartak a Délmagyarországban neki tulajdonított mondatok.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Zakar Péter kedden Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben azt állítja: ő nem beszélt „nemzeti egyetemről”, nemzetiségről, „nemzeti lábakról”, és nem állította, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet.

Ezt annak kapcsán közölte, hogy országos visszhangja lett a Délmagyarország cikkének, amelyben ilyen kijelentéseket tulajdonítottak neki.

Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik

– egyebek mellett ilyen mondatok hangoztak el a cikk szerint egy pénteki rendezvényen, ahol a rektorhelyettes Latorcai Csaba közigazgatási államtitkárral beszélgetett.

Azt Zakar elismeri, hogy kritizálta az önkormányzatot, mert az szerinte az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel. Visszautasította viszont Nagy Sándor alpolgármester reagálását, amelyben a politikus „az egyetem párttitkárának” nevezte őt, arra alapozva, hogy a megyei közgyűlés fideszes alelnöke volt.

Azt is elismeri, hogy tévedett vagy félreérthetően fogalmazott, amikor felrótta a jegyzőnek, hogy hagyja, hogy az egyetem előtti térre (ami egyébként a város egyik központi tere) tüntetéseket szervezzen az ellenzék. A tüntetésekkel kapcsolatban ugyanis a jegyzőnek nincs hatásköre – áll Zakar bejegyzésében.

Emellett közölte: a beszélgetés során háromszor nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem oktatással, tudományos kutatással és gyógyítással foglalkozó szakemberek közössége, nem pedig politikai csoport.

Miután kissé elszabadultak az indulatok, szeretnék én is néhány dolgot leszögezni.1. Nem beszéltem "nemzeti egyetem"…

Közzétette: Zakar Péter – 2019. január 14., hétfő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik