Közélet

Nem adta meg az elsőbbséget egy gyöngyösi autós, meghalt egy gyalogos

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy 50 éves férfival szemben, akinek súlyos közlekedési szabályszegése vezetett egy járókelő halálához Gyöngyösön.

A vádlott 2018. március 24-én késő délelőtt a város belterületén közlekedett egy személygépkocsival, jó látási viszonyok között, száraz, hibátlan aszfaltburkolatú úttesten. Egy kereszteződésben a rá vonatkozó „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblához érve lassított ugyan, és észlelte is, hogy balról, a védett útszakaszon közeledik egy másik jármű, de úgy ítélte meg, hogy az előtt még át tud hajtani a főúton, ezért újra gyorsítani kezdett. A másik gépkocsi azonban ekkor már olyan közel volt hozzá, hogy annak vezetője nem tudta elkerülni az ütközést, és mintegy 35 km/óra sebességgel nekihajtott a szabálytalankodó vádlott autójának, ami ettől megpördült a tengelye körül,

irányíthatatlanul levágódott az úttestről, és a hátuljával elsodorta az utca túloldalán található füves terület szélén álló két gyalogost.

A sértettek egyike a balesetben olyan súlyos csonttöréseket és belszervi sérüléseket szenvedett, hogy azok következtében – kórházba szállítását követően – a szakszerű orvosi kezelés ellenére elhunyt. Halála azzal okozati összefüggésben következett be, hogy a vádlott az általa is észlelt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget a védett úton érkező másik jármű részére.

A járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az elkövetőt, akinek vezetői engedélyét a hatóság időközben bevonta.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki, határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze az eljárás során eddig keletkezett csaknem negyedmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik