Közélet

Megfelezik az osztrákok a magyar gyerekek után járó családi pótlékot

Havonta 660 millió forintnyi összeget spórolnak ezzel.

Januártól 121 euróról 68,5 euróra csökkentik az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok gyerekei után havonta járó családi pótlékot – írja az Index.

Eddig egységesen 121 euró volt a 3-9 éves gyerekek után járó támogatás Ausztriában, ami nagyjából 40 ezer forint gyerekenként. Ehhez képest Magyarországon egy egygyermekes család havi 12 200, a kétgyerekesek gyermekenként 13 300 forint támogatást kapnak.

Az osztrák államkasszából 38 700 magyar állampolgárságú gyerek után fizették a 121 eurós családi pótlékot, azonban az osztrák kormány már az év elején döntött arról, hogy az egységes támogatást olyan differenciált rendszerrel váltják fel, ahol figyelembe veszik, ha valaki olyan állam polgára, ahol az ausztriainál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

A legnagyobb vesztesek a bolgárok lesznek, akiknek a családi pótléka 55 százalékkal csökken. A románoké 51, a lengyeleké 50 százalékkal lesz kevesebb, a magyarok pótlékának csökkentése 44 százalékos.

Ha a csökkentést megszorozzuk a támogatottak számával, kiderül, hogy havonta nagyjából 660 millió forintot spórol Ausztria a magyar családok után járó juttatások csökkentésével. Ám gyerekenként még így is csaknem tízezer forinttal több marad az osztrák családi pótlék összege, mint a magyar. (Fotó: Europress – JOE KLAMAR / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik