Belföld

Osztrák kancellár: Pozitív gyarapodás a CEU átköltözése

Ellentétesen értékelték Ausztria vezetői keddi sajtótájékoztatójukon a CEU (Central European University) Budapestről Bécsbe való átköltözését: míg Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár szerint az osztrák főváros számára ez pozitív gyarapodást jelent, Heinz-Christian Strache alkancellár bírálta a vándoregyetem áttelepítését.

Strache, a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke kijelentette,

a CEU egy úgynevezett vándoregyetem, amelynek nincs kampusza az Egyesült Államokban. Az nem lehet, hogy a CEU ne feleljen meg azoknak az alapelveknek, amelyek az egyetemekre rendszerint vonatkoznak.

„Magyarországról elűzve” – a CEU áttelepülésének visszhangja Ausztriában
Az osztrák köztévé szerint Orbán Viktor kiutálta a CEU-t, Bécsben viszont pártállástól függetlenül nagy örömmel fogadják a politikusok.

Az APA osztrák hírügynökség kifejtette, az alkancellár ezzel nyilvánvalóan arra a magyar jogszabályra utalt, amely előírja a Magyarországon akkreditált külföldi egyetemeknek, hogy a származási országukban is nyújtaniuk kell képzéseket. Bár a CEU 2018 eleje óta teljesíti ezt a feltételt, a magyar kormány nem hajlandó aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és emiatt az 1991-ben megalapított egyetem most kénytelen programjainak egy részét Bécsbe költöztetni.

A CEU hétfőn közleményben tudatta, hogy az egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Jelezték, az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját. A magyar kormány szóvivője, Hollik István a bejelentést követően felhívta a figyelmet arra, hogy a CEU számos képzését továbbra is Budapesten tartja.

A kanadai külügyminiszter korábban borzasztó veszteségként értékelte a CEU költözését, Bécs polgármestere pedig közölte, ők nem fogják szabályozni az intézményt.

Csak egyetlen ember van, aki végig értette a CEU-ügyet
A CEU ügyét szándékosan bonyolulttá tették, ez a kormánynak kedvez. A Fideszen belül is csak néhány szellemi műhely van, ahol az egészet átlátják. Most az egyik ilyet mutatjuk be.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Belga/Thierry Roge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik