Közélet

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát

Letartóztatás helyett házi őrizetet rendeltek el.

A Szegedi Törvényszék szombaton úgy döntött, kiengedi a tavaly nyár óta előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabátírja a hvg.hu.

A portál magától a baloldali politikustól tudta meg, hogy szombaton kora délután már úton volt Szombathely felé, ahol házi őrizetben lesz. Elmondta, néhány napra még szüksége van, hogy megnyugodjon, mert tavasszal is egy nap után visszavitték.

Czeglédy előzetes letartóztatását december elején, az ügyészség indítványára 30 nappal meghosszabbították, de a döntés ellen ügyvédjével fellebbeztek.

Czeglédy a hvg.hu-nak azzal viccelődött, hogy „az áthelyezett munkanap kevés nyertese közé tartozik”, szombaton reggel 9 óra 5 perckor érkezett az értesítés a bv-be, hogy kiengedik. Éppen lenn volt futni az udvaron a hóesésben, amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent. Mondta neki, hogy még van 5-10 perc a kinn tölthető idejéből, amit lefutna, mire a tiszt visszakérdezett, hogy „nem akar inkább szabadulni?”

Ezután már csak össze kellett csomagolnia, ami nem volt olyan könnyű, mert az ellene folytatott büntetőeljárás összes, 55 ezer oldalnyi nyomozati irata a zárkájában volt, ami 14 dobozt tesz ki.

A Szegedi Törvényszék úgy találta, indokolatlan továbbra is letartóztatásban tartani Czeglédyt, mert befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, és az ügyészség állításával szemben már nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást. Czeglédy szerint eleve senkit nem lehetett volna letartóztatni az ügyben.

A házi őrizet betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap két órára elhagyhatja a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.(Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik