Videó

Van jogunk nemet mondani a rendőröknek?

Mint arról korábban beszámoltunk, a tegnapi tüntetés vége felé az történt, hogy kisebb csoportokban mindenkit igazoltattak a rendőrök, majd utána csak úgy engedték el őket, hogyha egy kamerába mondják a nevüket.

Munkatársunk is egy ilyen csoportba ragadt (ahonnan a sajtóigazolványa felmutatásának ellenére sem engedték ki). Egy videót is készítettünk, amelyen az látható, hogy

egy férfi nem érti, hogy az igazoltatás után miért kell kamerába mondania a nevét.

Ezen kívül számonkéri a rendőröket, hogy van-e joga egyáltalán ahhoz, hogy nemet mondjon erre.

A kérdésére nem kapott választ az egyébként nagyon tanácstalannak tűnő rendőröktől, csak egy további kérdést, hogy miért áll ellen a rendőri intézkedésnek. Pár perc után megunta a helyzetet és végül elég mérgesen, de belemondta a nevét a kamerába.

(Bár a férfit mi a cikk korábbi változatában tüntetőként azonosítottuk, a videó közzététele után azt írta szerkesztőségünknek: egy céges rendezvényen vett részt, és hazafelé kíváncsiságból nézte meg a tüntetést, a rendőrség ekkor zárta karanténba.)

Az incidens után megkérdeztük a rendőröket, hogy ezt milyen jogszabály alapján teszik, de csak annyit mondtak, hogy utasítást kaptak rá.

A TASZ azóta egy közleményben azt írta a Facebook-oldalán, hogy a rendőröknek nincs jogköre az ehhez hasonló azonosításra:

Annak nincs akadálya, hogy a rendőri intézkedést videóra vegyék, és így az igazoltatást is felvehették volna. Arra viszont nincs jogköre a rendőrségnek, hogy csak úgy engedjék el a tüntetőket, ha a kamerának nyilatkoznak. Sejthető, hogy mindezt azért tették, hogy könnyebben be tudják azonosítani a tüntetőket a többi felvételen, de bármennyire is praktikusnak tűnik ez az ötlet, a rendőrség nem találhat ki magának jogköröket. Amire nincs kifejezett jogszabályi felhatalmazása a rendőrségnek, azt tilos is csinálnia.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik