Közélet

Államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi pszichiátriai osztálya

Interjút adott a kormánypárti Magyar Hírlapnak Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, akit nemrég neveztek ki a posztjára.

Horváth elmondta:

a kormány azt szeretné, hogy négy óránál többet ne kelljen várni a sürgősségi osztályokon az ellátására, így ehhez fogják igazítani a finanszírozást.

Az államtitkár szerint a sürgősségi betegellátás reformját érintően nagyon komoly előkészítőmunka zajlott, hogy jobban tudjanak reagálni a hazai igényekre.

A nyugati országoknak van egy jó gyakorlatuk arra, ha valaki úgy megy a sürgősségi osztályra, hogy nem igényel azonnali kezelést (…) Itt egy háziorvosokból, mentőtisztekből, ápolókból álló team dolgozik, amely azokat a betegeket látja el, akik tényleg csak egy sürgőssé vált receptért jöttek, vagy nincsenek életveszélyben.

A szakemberhiánnyal kapcsolatban Horváth Ildikó azt mondta, hogy az előfordul, hogy valahol aránytalanság van, ezt meg kell oldani. Ezen kívül lassan, de növekszik az orvosok száma, kevesebben mennek el külföldre.

A nővérek esetében eleve kicsi a külföldre vándorlás, ott más a probléma. Család mellett ápolónak lenni nagyon nehéz pálya, ezért igyekszünk ezt valahogy kompenzálni a fizetések emelésével, ösztöndíjakkal, plusz bölcsődei, óvodai helyekkel, hogy munka mellett könnyebb legyen a gyermeknevelés.

Az államtitkár azt állítja, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya.

Az év végével nem szűnik meg az osztály, a főváros pszichiátriai ágyainak száma változatlan marad.

Az interjúban szóba került kórházak finanszírozása is. Ezzel kapcsolatban Horváth Ildikó elmondta:

a kormány azonnali ötvenötmilliárd forintos támogatást biztosít a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók működési támogatására. A 2019-es költségvetés szá­mait már ismerjük, így 2020-tól lehet úgy tervezni a büdzsét, hogy abban már szerepeljen a megfelelő finanszírozásemelés. Ez egyébként nem önálló része az egészségügyi költségvetésnek, a szak- és az alapellátással is szorosan összefügg.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik