Gazdaság

Szakemberhiány miatt bezárják a Merényi Kórház pszichiátriáját

A Népszava értesülései szerint a tervek szerint a közeljövőben a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet veszi át a Dél-Pesti Centrum Kórházhoz tartozó Merényi pszichiátria betegeit, dolgozóit, szakemberhiányra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy az osztály dolgozói eddig csak informális tájékoztatást kaptak és arra kérték őket, hogy gondolják át döntésüket és ne meneküljenek pánikszerűen a kórházból.

Több dolgozó arról panaszkodik, hogy egyelőre semmilyen konkrét felvilágosítást nem kaptak a kórház vezetésétől, miközben azt hallják, december végén megszűnik az osztályuk. Azt korábban is tudni lehetett, hogy  Dél-Pesti Centrum Kórház főigazgatója, Vályi Nagy István 2017 szeptemberében a személyi feltételek hiánya miatt maga kért engedélyt arra, hogy a pszichiátrián 64 ágyból 30-on szüneteltethesse a betegellátást.

2015 nyarán az ombudsman határozottan azt kérte, zárják be a részleget, mert az alkalmatlan a betegellátásra. Az ombudsman jelentése szerint a zsúfolt osztályon a radiátorhoz kötözték ki a betegeket, beáztak a helyiségek, a mosdóból kifolyt szennyvíz több kórtermet elárasztott, orvossal alig találkoztak.

Kiemelt kép: Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik