Közélet

Ma döntenek a rabszolgatörvényről, a Balaton beépíthetőségéről és a közigazgatási bíróságról

24.hu
24.hu

2018. 12. 12. 07:43

Az Országgyűlés ma több mint negyven javaslatról dönt, majd a klímaváltozás hatásairól tart politikai vitát. A parlament idei záró ülésének harmadik napja délelőtt 10 óra 15 perckor, szavazásokkal kezdődik. A képviselők ekkor hozhatnak törvényt a közigazgatási bíróságokról, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők otthonteremtéséről, a kormányzati igazgatásról, a 2021-es népszámlálásról, a Hungary Helps programról, a magyar-székely összetartozás napjáról, valamint az állami magasépítési beruházások megvalósításáról. A fentieken kívül számos, már meglévő jogszabályon is módosíthatnak, így például változhat az agrártörvény, valamint a munka törvénykönyve.

Vagyis nemcsak a rabszolgatörvényről szavaznak, hanem például az új Balaton-törvényről is, melynek elfogadása esetén nyugodtan körbe lehet majd építeni a tavat.

A kormány és Gulyás Gergely mondja majd meg, mit lehet a Balaton partján
Nyugodtan körbe lehet építeni a Balatont a friss Balaton-törvény tervezet szerint. Csak kormányrendelet kell hozzá.

A földtörvényről is ma születik döntés, a Népszavának Harangozó Gábor az MSZP agrár-szakpolitikus országgyűlési képviselője, azt nyilatkozta:

Huszonnégy oldalnyi módosító javaslatot nyújtottak be a végszavazás előtt, de érdemben nem változott a helyzet: továbbra is minden annak kedvez, hogy helyben lemutyizva adhassák és vehessék a földeket.

A közigazgatási bíróságokról is szavaznak, ennek lényege, hogy önálló közigazgatási bíróságok döntenek majd az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvitákban, az adó-, építéshatósági vagy választási ügyektől egészen az adatkérési-, vagy sajtóperekig. Sokak szerint ez a kormány „házi bírósága” lesz majd, írja a Népszava.

A határozathozatalok után az éghajlatváltozás kihívásairól tartanak ötórás időkerettel kiírt politikai vitát az LMP kezdeményezésére.
Az Országgyűlés őszi ülésszaka – a parlament honlapján elérhető ülésterv alapján – csütörtökön ér véget. A képviselők ekkor három, az igazságszolgáltatást érintő javaslatról tárgyalnak: a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi évről szóló beszámolója kerül terítékre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.