Közélet

Ma döntenek a rabszolgatörvényről, a Balaton beépíthetőségéről és a közigazgatási bíróságról

Az Országgyűlés ma több mint negyven javaslatról dönt, majd a klímaváltozás hatásairól tart politikai vitát. A parlament idei záró ülésének harmadik napja délelőtt 10 óra 15 perckor, szavazásokkal kezdődik. A képviselők ekkor hozhatnak törvényt a közigazgatási bíróságokról, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők otthonteremtéséről, a kormányzati igazgatásról, a 2021-es népszámlálásról, a Hungary Helps programról, a magyar-székely összetartozás napjáról, valamint az állami magasépítési beruházások megvalósításáról. A fentieken kívül számos, már meglévő jogszabályon is módosíthatnak, így például változhat az agrártörvény, valamint a munka törvénykönyve.

Vagyis nemcsak a rabszolgatörvényről szavaznak, hanem például az új Balaton-törvényről is, melynek elfogadása esetén nyugodtan körbe lehet majd építeni a tavat.

A kormány és Gulyás Gergely mondja majd meg, mit lehet a Balaton partján
Nyugodtan körbe lehet építeni a Balatont a friss Balaton-törvény tervezet szerint. Csak kormányrendelet kell hozzá.

A földtörvényről is ma születik döntés, a Népszavának Harangozó Gábor az MSZP agrár-szakpolitikus országgyűlési képviselője, azt nyilatkozta:

Huszonnégy oldalnyi módosító javaslatot nyújtottak be a végszavazás előtt, de érdemben nem változott a helyzet: továbbra is minden annak kedvez, hogy helyben lemutyizva adhassák és vehessék a földeket.

A közigazgatási bíróságokról is szavaznak, ennek lényege, hogy önálló közigazgatási bíróságok döntenek majd az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvitákban, az adó-, építéshatósági vagy választási ügyektől egészen az adatkérési-, vagy sajtóperekig. Sokak szerint ez a kormány „házi bírósága” lesz majd, írja a Népszava.

A határozathozatalok után az éghajlatváltozás kihívásairól tartanak ötórás időkerettel kiírt politikai vitát az LMP kezdeményezésére.
Az Országgyűlés őszi ülésszaka – a parlament honlapján elérhető ülésterv alapján – csütörtökön ér véget. A képviselők ekkor három, az igazságszolgáltatást érintő javaslatról tárgyalnak: a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi évről szóló beszámolója kerül terítékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik