Közélet

16 milliárd jutott erdélyi, felvidéki, vajdasági focira

A nemzeti futballmánia határtalan és minden pénzt megér.

A magyar állam sok milliárd forintnyi közpénzt költött határon túli futballakadémiákra. Az Átlátszó megszerezte a szerződéseket, hogy pontosan mire kapták a pénzt.

Eddig a szlovákiai, szerbiai, romániai magyar fociakadémiák összesen 16 milliárd forintot kaptak a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon kereszül.

Ebből négy stadion, több mint tizenöt focipálya, és további négy épület készült, illetve készül el, a dokumentumok szerint legalábbis a magyar állam ezeket a célokat támogatta. 

Erdélyben a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda kapott sok milliárdot, de jutott magyar közpénz az első osztályban szereplő Sepsi OSK-nak is.

Felvidéken a legendás FC DAC mellett a szlovák második ligás Komáromi FC-nek eddig csaknem 6 milliárd forint jutott, de  függőben van még egy 1,5 milliárdos állami támogatás is.

A Vajdaságba eddig összesen 4,5 milliárd forint állami támogatás érkezett az MLSZ-en keresztül. A pénzt a szerbiai másodosztályú topolyai FK TSC kapta.

Orbán szerint a foci Közép-Európa közös nyelve
Ezért is avatott fociakadémiát a vajdasági Topolyán.

A határon túli klubok, fociakadémiák érdemben nem reagáltak az Átlátszó kérdéseire, amely a következő részben az Ukrajnába, Szlovéniába és Horvátországba irányuló magyar focipénzeket veszi górcső alá.

Bakancslistás élmény lett kimenni egy DAC-meccsre
Világi Oszkár, a Felvidék leggazdagabb magyarja négy és fél éve vette meg a dunaszerdahelyi klubot, amely immár követendő példának számít Szlovákiában. A szlovákiai magyarok számára pedig a DAC intézmény és érzelmi bástya.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Világi Oszkár klubtulajdonos a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén Dunaszerdahelyen. MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik