Közélet

Megfogták a hatóságok a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító céget, aztán furcsa dolgot műveltek

Úgy fest, jogszerűtlen, ahogyan lezajlott a dolgozók meghallgatása, kikérdezése – mondta egy sokéves munkaügyi ellenőri tapasztalattal rendelkező, de a hatóságot már korábban elhagyó, névtelenséget kérő munkaügyi szakember, amikor ismertettük vele a ceglédi kórházat kiszolgáló, több szabálytalanságon kapott betegszállító cégnél történt fejleményeket.

Tekintélyes bűnlajstrom a ceglédi kórházat kiszolgáló cégnél, mégis megúszhatja a munkaügyi büntetést
Feketefizetés, a dolgozók túlhajszolása, kamuszerződés – a hatóság is arra utal, ezek történtek a Sanamednél. Újra kiszálltak a céghez, csak épp a cégvezető jelenlétében kérdezték a munkatársakat.

A Sanamed Nonprofit Kft. ügyében az illetékes kormányhivatal munkaügyi hatósága írta azt nemrég, hogy

az önkéntes munka jogellenessége, a heti, napi törvényes munkaidő túllépése, a munkabér elszámolásával kapcsolatos jogsértések bizonyítást nyertek.

Ezek után újra kimentek utóellenőrzésre a hatósági emberek, annak néztek utána, hogy a lefülelt cégnél most már minden rendben van-e. Ezért, ahogyan értesültünk forrásainktól, kikérdeztek egy-két dolgozót, de úgy, hogy ott volt a főnökük, a cég ügyvezetője is.

Márpedig a munkáltató jelenléte a meghallgatáson jogszerűtlen – magyarázta lapunknak a neve elhallgatását kérő munkaügyi szakember. A törvény világosan rendelkezik: vélelmezni kell, hogy a munkavállalót hátrányos következmény érheti tanúvallomása miatt, ezért feletteseinek nem szabad a tudomására hozni azt, ha a dolgozót első esetben hallgatják meg. Úgy tűnik, a hatóság lapunkhoz küldött nem túl bőbeszédű tájékoztatása és lapunk információi alapján, hogy ezt az előírást ez esetben megsértették.

A munkaügyi hatóság azzal védekezik, hogy szerintük a munkáltató jelenléte a vonatkozó jogszabály értelmében jogszerű volt, ám álláspontjukat nem indokolták és a legutóbbi helyszíni vizsgálat pontos körülményeit sem részletezték.

A munkaügyi hatóság mindenesetre rásütötte a jogszabálysértés pecsétjét a Sanamednél sok időn át folytatott gyakorlatra, márpedig abból szinte biztosan az is következik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is lenne ott keresnivalója. Az adó- és járulékkötelezettséget is megsérthették ugyanis a cégnél a papíron ingyenes, ám a dolgozóktól származó információink, hangfelvételek szerint zsebbe történő fizetéssel és azzal, hogy a túlórában végzett munkát nem jogszabályszerűen túlórapénzként kapta meg az alkalmazottak egy része.

A NAV-hoz legalább két bejelentés érkezett is, az első durván egy évvel ezelőtt, kétszer is elrendeltek nyomozást, azokat egyesítették, de hiába kérdeztük az adóhatóságot, hogy zajlik-e még mindig a nyomozás, hallgattak-e meg tanúkat, van-e már gyanúsított, a NAV elzárkózott a kérdések megválaszolása elől.

(Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik