Közélet

12 év után lezárult Malina Hedvig kálváriája

Időközben Magyarországra költözött, Zsák Malina Hedvigként és magyar állampolgárként él.

Bizonyítékok hiányában a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette Zsák Malina Hedvig ellen a nyomozást és a büntetőeljárást, amit a szlovák hatóságok indítottak hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt.

Takács Péter, Győr-Moson-Sopron megyei főügyész tudatta: nem lehetett megállapítani hogy Zsák Malina Hedviget nem érte támadás, így azt a következtetés sem lehetett levonni, hogy hamis tanúvallomást tett volna.

A szlovák ügyészség 2014-ben a Nyitrai Járásbírósághoz benyújtott vádiratában azzal vádolta meg Zsák Malina Hedviget, hogy a rablás bűntette miatt 2006-ban indult rendőrségi nyomozásnál tanúként valótlan vallomást tett.

Azt állította, hogy 2006. augusztus 25-én reggel Nyitrán, miután valakivel magyarul beszélt, két ember megtámadta, bántalmazta és kirabolta; levetették vele a harisnyanadrágját, a blézerét, kivetették a fülbevalóját és elvették a pénztárcáját.

Zsák Malina Hedvig 2016 februárjában kérvényezte, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át. A kérvényt a 2016. márciusi parlamenti választás után támogatta Tomás Borec igazságügyi miniszter.

Hivatalosan is Magyarországra került Malina Hedvig ügye
A 2006-ban megvert nőt hamis tanúzással vádolták meg a szlovák hatóságok.

A Legfőbb Ügyészség 2016. december 27-én döntött az ügy átvételéről. A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség rendkívül nagyszámú, ám ellentmondásos bizonyítékokat egyenként és összefüggésükben értékelte és döntött az eljárás megszüntetéséről. (mti)

Kegyelmet adna Malina Hedvignek a szlovák államfő
Ha elítélik Zsák Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, Andrej Kiska az újonnan megválasztott szlovák államfő kegyelmet ad neki - erre maga Kiska tett ígéretet a Markíza szlovák televíziónak adott interjújában csütörtökön.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik