Külföld
AppleMark

Hivatalosan is Magyarországra került Malina Hedvig ügye

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 20. 13:01

A 2006-ban megvert nőt hamis tanúzással vádolták meg a szlovák hatóságok.
Korábban a témában:

A magyar hatóságok hivatalosan is átvették Szlovákiától Malina Hedvig ügyét, akit 2006-ban megvertek, majd hamis tanúzással vádoltak meg. Erről a Sme szlovák napilap számolt be a szlovák igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

Az azóta magyar állampolgárrá lett Zsák Malina Hedvig még tavaly februárban kérvényezte a Nyitrai Járási Bíróságnál, hogy az ügyét magyarországi bíróságnak adják át. A kérvényre a márciusi parlamenti választás után bólintott rá Tomás Borec, az előző Fico-kormány távozó igazságügyi minisztere.

Ahhoz, hogy az ügy áthelyezése hivatalossá váljon, még a magyar hatóságoknak is jóvá kellett hagyniuk. A Sme információi szerint erre december végén került sor, január első napjaiban pedig a magyar főügyészség levélben értesítette a szlovák igazságügyi tárcát arról, hogy átvizsgálták a vonatkozó dokumentumokat, és átveszik az ügyet.

Az iratok és a bizonyítékanyag átadása után az ügy a győri ügyészséghez kerül, amely két döntést hozhat: a bizonyítékok hiányára hivatkozva (az ügy tíz éve során a tárgyi bizonyítékok egy része megsemmisült) leállítja a bűnvádi eljárást, vagy kiadja egy illetékes helyi bíróságnak, amely újraindítja az egész bizonyítási eljárást.

A fiatal nő ellen – akit vallomása szerint Nyitrán 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen, aki 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. Miután az eljárást Magyarország hivatalosan is átvette, a szlovák hatóságok abban nem illetékesek többé, ez pedig a több mint tíz éve húzódó ügy belátható időn belüli lezárását jelentheti. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.