Belföld

Kegyelmet adna Malina Hedvignek a szlovák államfő

Ha elítélik Zsák Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, Andrej Kiska az újonnan megválasztott szlovák államfő kegyelmet ad neki - erre maga Kiska tett ígéretet a Markíza szlovák televíziónak adott interjújában csütörtökön.

Amennyiben Zsák Malina Hedviget elítélik, kegyelmet fog kapni – jelentette ki az újonnan megválasztott szlovák államfő, akit június 15-én, Ivan Gasparovic jelenlegi szlovák elnök megbízatási időszakának lejártával iktatnak be tisztségébe.

“Malina Hedvig esete arról szól, hogy csaknem nyolc éve hajszolunk valakit, és az ügyet nem tudjuk befejezni” – fogalmazott Andrej Kiska, aki szerint az ügyet – amelyet az emberi méltóság megsértésének tart – már régen le kellett volna zárni.

Zsák Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával a szlovák főügyészség a múlt héten emelt vádat az illetékes nyitrai járásbíróságon. A fiatal nő ellen – akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség. A rendőrség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a nő vallotta. A szlovák jogrend szerint Hedvig még nem számít vádlottnak, annak az első bírósági tárgyaláson, a vádirat ismertetését követően minősül majd.

A vádemelés ellen több felvidéki magyar szervezet és a Szlovákiai Helsinki Bizottság is tiltakozott, alaptalannak nevezve a nő ellen felhozott vádat. A magyar külügyminisztérium megdöbbenését fejezte ki a vádemelés miatt, és bejelentette: Magyarország a konzuli védelmet fog biztosítani az ellene folyó eljárás további szakaszaiban a tavaly decemberben magyar állampolgárságot felvett nőnek. Hedvig február elején családjával együtt Szlovákiából Győrbe költözött, miután az ellene folytatott eljárás során többször is elmeorvosi vizsgálatra rendelte be az ügyészség, arra hivatkozva, hogy ki akarja deríteni, milyen elmeállapotban volt a nő az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött. Az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később azzal vádolta meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. A közleményében Pozsony elismerte: a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s az ügy következő mozzanata az volt, hogy a főügyészség vádat emelt ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik