Közélet

Sargentini meglepte a magyar kormányt

Judith Sargentini mégis ott volt hétfőn a Magyarország elleni hetes cikkely szerint indult eljárást folytató Európai Tanácsban, Sargentini mindezt Twitteren tudatta.

Az atv.hu azt írja, a hír hallatán a magyar kormányban „meg vannak ütközve”. Mindez azért is keltett megütközést a kormányoldalon, mert az Európai Parlament szerepe a jelentés megszavazásával lezárt, az eljárást már az Európai Tanács folytatja.

Judith Sargentini kérte, hogy a tanácsi eljárási szakaszban is részt vehessen valamilyen formában az Európai Parlament, azonban ezt az Európai Tanács jogi szakszolgálata elutasította. Ezért is volt annyira meglepő, amikor ma mégis ott volt a Tanácsban, igaz, nem az általános ügyek tanácsának értekezletén.

A portál azt írja, brüsszeli fideszes források úgy tudják, hogy Sargentininek egy nem hivatalos testületben volt meghallgatása, Sargentini ugyanis ilyen formában adott tájékoztatást a magyar ügyben.

Elfogadták a Sargentini-jelentést
Fontos szavazást vesztett el nagy többséggel a magyar kormány az Európai Parlamentben. A képviselők többsége szerint rendszerszintű bajok vannak Magyarországon a jogállamisággal.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik