Közélet

Először enged be külső megfigyelőket a Facebook

A francia kormány képviselői vizsgálják majd a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem gyakorlatát.

Külső megfigyelőket küld a francia kormány a Facebookhoz, akik belülről ellenőrzik majd, mit tesz a vállalat a gyűlöletbeszéd terjesztése ellen – számolt be a Reuters hírügynökség. Ez az első alkalom, hogy a közösségi portál lehetővé tesz ilyen vizsgálatot.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn arról beszélt, hogy a jövő év első felében zajlik majd az ellenőrzés, amelynek végén jelentést készítenek arról, hogyan lép fel a Facebook a tiltott tartalmakkal szemben, és vannak-e hiányosságai ennek a gyakorlatnak. Az államfő hangoztatta: a tech-cégek vezetőivel együttműködve „okosszabályozást” vezetnének be, erre példa a mostani vizsgálat.

A lépés előzménye, hogy Macron tavasszal négyszemközt tárgyalt Mark Zuckerberggel, amikor Párizsba hívta a nagy tech-cégek vezetőit, és közölte velük, hogy „nincs ingyen ebéd”, társadalmi felelősségvállalást várnak el tőlük.

Franciaország a saját szabályozási törekvését a német gyakorlattal állítja szembe. Berlin ugyanis január óta azt várja a közösségi oldalak üzemeltetőitől, hogy 24 órán belül távolítsák el a tiltott tartalmakat. A franciák szerint azonban ez visszás helyzetet eredményez, ugyanis rengeteg olyan tartalmat is törölnek, amiről később bebizonyosodik, hogy valójában jogszerű volt. Ezzel szemben a franciák árnyaltabb megközelítést szorgalmaznak, ami a magáncégek és a kormányzati felügyelők együttműködésén alapul, mint a pénzügyi vagy az atomenergia-szektorban. (Fotó: Christophe Petit Tesson / POOL / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik