Közélet

Orbán Viktor: Ide ne gyertek!

Két jelöltből lehetett választani, az egyik extrém, szélsőséges módon liberális bevándorláspárti, másik egy bajor kereszténydemokrata,

foglalta össze röviden Orbán Viktor, hogy a Fidesz csütörtökön miért az utóbbira, Manfred Weberre szavazott az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének szavazásán. A miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión elmondta, hogy Weber a tavaszi választások előtt kiállt a Fidesz mellett, ezért amikor neki van szüksége a segítségre, akkor illik visszasegíteni.

Manfred Weber: Nyomást fogunk gyakorolni Orbánra
A Fidesz kizárása viszont nincs napirenden az Európai Néppártból.

Arra a kérdésre, hogy a 2019-es EP-választások előtt egységes-e az EPP, Orbán azt mondta: szerinte még nem állnak készen arra, hogy megnyerjék a választást, de már jó úton haladnak. A Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt Európa legbefolyásosabb pártcsaládja, jegyezte meg a miniszterelnök, a baloldal pedig összeomlásban van. Azt azonban hibaként rótta fel, hogy a briteket nem tudtuk bent tartani, a migránsokat nem tudtuk kívül tartani.

Az ENSZ migrációs paktummal kapcsolatban, amelynek tárgyalásából Magyarország az elsők között lépett ki, a miniszterelnök kijelentette, hogy a Fidesz dolga az, hogy az emberek oldalán álljon és megvédje őket az illegális bevándorlástól, a terrorizmustól és a gazdasági nehézségektől.

Jobb az emberekkel kormányozni, mint az emberek nélkül, és végképp jobb, mint az emberek ellenében.

Ezért van az, hogy a magyar kormány elutasította a készülő paktumot.

Én általában híve vagyok a nemzetközi szerződéseknek, hasznos dolgok azok, de ez rossz az embereknek. Olyasmiket akarnak nemzetközi köztámogatottságra emelni, ami nem jó, például azt, hogy a migráció az egy alapvető emberi jog.

Orbán Viktor szerint az ENSZ-paktumhoz hasonló szerződések azt ígérik a világ szegényebb részein élő embereknek, hogy vannak olyan országok, ahol várják őket, ezért az ilyen dokumentumokra nemet kell mondani.

Világossá kell tenni, hogy ide ne gyertek,

jelentette ki Orbán.

Szóba került a legújabb nemzeti konzultáció is. A miniszterelnök úgy véli, hogy meg kell hallgatni az ellenzék azon felvetését a konzultáció ellen, hogy így is a magyarok költik a legtöbbet a családokra, miért van erre szükség, ugyanakkor Orbán szerint intézkedésekre van szükség a folyamatosan csökkenő népesség miatt. Mert ha így folytatódik a helyzet, akkor

nem lesz az Istennek soha több magyarja,

idézte Arany Jánost a miniszterelnök. Hozzátette: mindig rosszul jártunk, ha nem tiszteltük eléggé az életet és a családot.

Bár a migráció könnyebb megoldást jelentene a csökkenő népesség ellen, de

nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. (…) Arra kérem a magyarokat, különösen az asszonyokat és a nőket, hogy fél órát szánjanak erre a kérdőívre.

Orbán Viktor legutóbbi kínai látogatásával kapcsolatban elmondta: a következő 5-10 évben az európai gazdaság motorja Közép-Európa lesz, ezt látják a kínaiak is. A befektetőknek fontos a stabilitás, ez pedig Közép-Európában, és különösen Magyarországon jelen van, tekintve, hogy a választóknak köszönhetően nyolc éve folyamatos a politikai és személyi folytonosság.

Török oligarchát segít kínaiakkal bizniszelni az Orbán-kormány
Az Erdogannal is jó viszonyt ápoló Andan Polat napelemparkot álmodik Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudunk sikeresek lenni a kínai piacon, a miniszterelnök úgy válaszolt:

Magyarország tömegtermelésben nem tud szerepet vállalni, de jók vagyunk minőségi termékek gyártásában, a tokaji bortól kezdve a libapehelypaplanig. A kínai export 2-2,5 millió dollár körül van.

Nem maradhatott ki a témák közül a CEU ügye sem. Bár csütörtökön kiderült, hogy a kormánypárti Magyar Idők hamis információkkal próbálta félrevezetni az olvasókat, a közrádió reggeli műsorában ugyanezek az állítások hangzottak el. Sőt,

Orbán Viktor szerint amióta megjelent az általa csak Soros-egyetemnek hívott CEU, azóta állandó a hisztériakeltés körülötte.

A miniszterelnök viszont úgy gondolja, hogy csak be kell tartani a törvényeket, és akkor nem lesz gond, ezenfelül pedig blöffnek tartja, hogy a CEU más városba fog költözni. 

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik