Közélet

Lehet, hogy ki sem hallgatott senkit a rendőrség, úgy zárták le az Elios-ügyet

A magyar rendőrség megállapította, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást megszüntették az uniós pénzeket bezsebelő Elios ügyében – ez derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság kedd késő esti közleményéből.

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Eliosszal szembeni nyomozást
A magyar nyomozók szerint nem történt bűncselekmény.

Igen, abban az ügyben, ahol az EU csalás elleni hivatala azt tárta fel, a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, ahogyan megszerezték a pénzt a haszonhúzók. Az Elios egykor – az EU-s szervezet által vizsgált időszakban is – Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltsége volt.

Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF jelentését
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

A 444.hu rákérdezett, hogy volt-e akár csak egyetlen személy, akit kihallgattak, meghallgattak a magyar rendőrök az eljárás során – ami után nem látták bizonyítottnak bűncselekményt. A rendőrség gyorsan válaszolt is: nem mondanak annál többet, mint amit kedd késő este az MTI-n keresztül közöltek. Vagyis azt sem mondták, hogy akár csak egyetlen személyt is meghallgattak volna, ne adj isten, magát Tiborcz Istvánt. Így nincs kizárva, hogy senkit sem hallgattak ki.

Közben kifejtette véleményét az egészről az EU egyik illetékese is.

Meglepő, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében Magyarországon, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése „meggyőző bizonyítékokat” tartalmazott a szabálytalanságokra – közölte az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke szerdán az MTI tudósítása szerint.

Ingeborg Grässle hangsúlyozta, hogy a CONT-nak és az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának elemeznie kell a magyarországi nyomozás eredményét.

Az eredmény erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, valamint alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez

– írta a Twitteren a német néppárti képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik