Közélet

2020-tól nem lesznek állami helyek a Corvinus Egyetemen

A Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja egy hétfői háttérbeszélgetésen árulta el, hogy 2020-tól az alapítványi fenntartásba került intézménybe már nem lehet majd állami finanszírozási igényt megjelölve jelentkezni, csak önköltséges helyek lesznek a felvételi lapon. Pavlik Lívia az Index tudósítása szerint azt mondta, hogy jövőre lehet utoljára az eddigi feltételek alapján jelentkezni a felsőoktatási intézménybe.

A Budapesti Corvinus Egyetem az ország egyik legjobb gazdasági-társadalomtudományos képzését nyújtó, állami finanszírozású egyeteme, ebből terveznek most Palkovics László, illetve a Századvég éléről érkezett Lánczi András rektor vezetésével egy profitalapú üzleti egyetemet csinálni.

A hétfői beszélgetésen a kancellár ugyanakkor azt is elmondta, hogy ugyanannyi diáknak akarnak tandíjmentes helyet biztosítani, mint eddig. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy jól kell tanulnia a diákoknak, és az eredmények alapján fizetik majd ki az önköltség összegét, melyet a Corvinus a befizetett ösztöndíjakból fizet vissza. A beszélgetésen az is elhangzott, hogy az egyetem szociális alapon járó ösztöndíjakat is kínál majd.

Frissítünk!

A Corvinus Egyetem reagált a témában. Azt írták, hogy nem igaz az, hogy profitalapú üzleti egyetemmé válna az intézmény. A valóság ennek éppen ellenkezője: az egyetem egy állami alapítású alapítvány által fenntartott közhasznú felsőoktatási intézményként fog működni 2019. július 1-jétől, vagyis nem lesz profitorientált. A várható változások nem fogják érinteni az Egyetem jogi-szervezeti egységét és diszciplináris fókuszait, azaz a Corvinus a jövőben is közgazdasági, társadalomtudományi és üzleti területen fog működni.

Kiemelt kép: Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke beszédet mond a tandíjmentes felsőoktatásért tartott demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem előtt 2018. október 23-án. A tüntetést az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő szervezte. (MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik