Közélet

Hadititok, ki használja Orbánon kívül a „nem kormánygépet”

Vadai Ágnest a futárgép közelébe se engedik, szerinte az valójában az orbáni luxust szolgálja.

A hvg.hu hiába próbálta kideríteni, kik és hová utaztak októberig a repülőgépekkel, amelyeket hangsúlyozottan nem kormánygépnek vettek, legtöbbször mégis Orbán Viktor utazott velük.

A Honvédelmi Minisztérium a portál második adatigénylésére már meg is tagadta a válaszadást.

A két Airbus A 319-es és a Dassault Falcon 7X repülőgépet hivatalosan katonai szállítójárműveknek, illetve futárgépnek vették. A korábbi miniszter, Simicskó István azt mondta,

a honvédség nem kormánygépeket vásárol.

Az Airbusok leggyakoribb használója azonban a kormányfő, a portál szerint pedig a Dassault Falcon 7X inkább egy business jet, mint futárgép. A portál kérdésére (pontosan ki, milyen úti céllal repült velük) a HM végül közölte, hogy ezek az adatok

nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.

A portál ezt másként véli, ezért jogászokkal konzultál.

Néhány napja egyébként Vadai Ágnes (DK) a Klubrádióban arról beszélt, hogy egyértelműen az orbáni luxust szolgálják a honvédségi gépek. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagját a futárgép közelébe sem engedik. Hiába kérte, ő sem tekinthette meg a Dassault Falcon 7x típusú gépet, ami szerinte valójában Orbán Viktor luxusútjait, nem a honvédséget szolgálja.

Orbán a Honvédség gépével repült Salzburgba, a magyar katonák bérelt géppel repültek Irakba
Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik