Közélet

Orbán a Honvédség gépével repült Salzburgba, a magyar katonák bérelt géppel repültek Irakba

Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg — írta meg a 444.hu a Demeter Márta írásbeli kérdésére adott miniszteri válasz alapján.

Az LMP-s politikus azt kérdezte dr. Benkő Tibortól, hogy a magyar katonák bérelt géppel repültek-e Irakba. A miniszter válasza így szól:

A Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat.

Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens váltóállományának létszáma a korlátozás alá eső jelenlegi szabályzók tekintetében a keretet meghaladta, ezért valósult meg a váltás végrehajtása más, az MH-val jelenleg is szerződéses konstrukcióban álló szolgáltató által biztosított légijárművel.

Kép: A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik