Közélet

Hiába vett a Honvédség két saját Airbust, nem lettek olcsóbbak Orbán utazásai

Sőt. Az adófizetők kifejezetten rosszul jártak.

Fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium (HM) által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba – tudta meg a Népszava.

A tárca a közérdekű adatigénylésre adott válaszában nem részletezte, hogy ezt az összeget hogyan számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Az viszont ennyiből is látszik, hogy a korábbi fogadkozások ellenére a miniszterelnök utazásai nem lettek olcsóbban. Pedig éppen ezzel indokolták, hogy miért kell a Honvédségnek megvennie egy Airbus A319-es repülőgépet.

Lázár János volt kancelláriaminiszter egy tavalyi Kormányinfón még úgy látta: ha a kormány venne saját gépet, akkor sokkal olcsóbban jönne ki, mintha bérelnének vagy repülőjegyet vennének. Csakhogy az adófizetők jobban jártak volna, ha egy utazási irodában listaáron vettek volna repülőjegyet az Orbán Viktor vezette delegációnak. Még akkor is, ha a szervezők az utolsó pillanatban, a lehető legrágábban szerzik be a jegyeket.

A gép körül további rejtélyes körülmények is megfigyelhetőek. Bár Lázár János és Simicskó István volt honvédelmi miniszter is azt bizonygatta, hogy a csődbe ment Air Berlintől megvett két gép honvédelmi, csapatszállítási célokat fog szolgálni. A HM válasza mást mutat: a két Airbus hazai üzembeállítása óta mindössze 200 órát repültek, mivel a pilótáikat éppen ki- és átképzik. Ugyanakkor ebből öt alkalommal 23 órában szállítottak állami vezetőket.

Kép: A Magyar Légierõ Airbus A319 szállítógépe a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2018. augusztus 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik