Közélet

Minisztériumi vizsgálat zajlott az elhunyt szívbeteg ügyében

„Az orvos felmondása miatt kialakult helyzet semmilyen formában nem befolyásolta a beteg halálát” – közölte Gulyás Gergely.

„Gyilkossággal vádolom önöket” – szólította meg a kormányt az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a parlament hétfői ülésén, a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála kapcsán. A politikus elmondta, feljelentést tett a beteg halála miatt, amiért szerinte Kásler Miklós szakminiszter is felelős, és amíg Orbán Viktor miniszterelnök nem lép az ügyben, ő is tettestárs.

Felszólalásában kifejtette: évente mintegy harmincezer ember hal meg azért, mert nem kapja meg a szükséges ellátást, azaz az elmúlt nyolc évben 240 ezer magyar halt meg azért, mert a kormány nem volt hajlandó fejleszteni az egészségügyet.

Válaszában Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, a szocialisták annyira reménytelen helyzetben vannak, hogy egy ember halálából akarnak politikai tőkét kovácsolni. Szerinte az eset megítélésére a szakmai szervezetek hivatottak, és jövőre 647 milliárd forinttal több pénz jut majd az egészségügyre, mint 2010-ben.

Újabb felszólalásában Bangóné visszautasította, hogy politikai haszonszerzésre használnák a halálesetet. Felidézte, hogy Lázár János még hódmezővásárhelyi polgármesterként mondta egy mindszenti férfi haláláról, hogy ő az egészségügyi reform első áldozata. Az elmúlt hetekben történtek a szocialista képviselő szerint arra világítanak rá, hogy mekkora baj van az egészségügyben, és megkérdezte, „hány embernek kell még meghalnia, hogy valami történjen”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kötötte az ebet a karóhoz és kijelentette, hogy elítélendő egy beteg halála miatti politikai haszonszerzés. Szerinte Lázár János azért nem idézhető ide, mert nem azonos a helyzet, akkor be akarták záratni a hódmezővásárhelyi kórházat.

Elárulta viszont, hogy a minisztérium szakértői vizsgálatot rendelt el és arra jutott, hogy „az orvos felmondása miatt kialakult helyzet semmilyen formában nem befolyásolta a beteg halálát”. Azt mondta: a beteget az észlelést követő legrövidebb időn belül meg kellett volna operálni, „ez lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége, de az orvosszakmai hibáért azt terheli felelősség, akit a szocialisták hetek óta védenek”. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik