Közélet

Magyar kiállítás nyílt Rómában a keresztényüldözésről

Semjén Zsolt is ott volt a Szent Péter-bazilikában bemutatott magyar misén.

Magyar misét mutattak be hétfőn a Szent Péter-bazilikában, ahol ezzel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztényüldözésről – adta hírül az MTI.

A magyar nyelvű misét a főoltár mögötti Katedra-oltárnál mutatták be a Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepe alkalmából. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök azt mondta, „mi magyarok hallatjuk a hangunkat és imánkat egész Európában, hogy valóban a Szűzanya népe vagyunk”. Egy népviseletben lévő kórus magyar egyházi énekeket adott elő, ők Ferenc pápa szerdai általános audienciáján is részt vesznek.

A misén jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a Vatikánban Pietro Parolin szentszéki államtitkárral tárgyal.

A keresztényüldözésről szóló tárlat a Szent Péter-térre vezető sugárúton lévő Cesi-palotában kapott helyet. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása, amely az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság támogatásával valósult meg, Budapest, New York és Washington után látható Rómában. A multimediális tárlat főkurátora Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. (Illusztráció: MTI/PAP/Waldemar Deska)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik