Közélet

Ujhelyi: A rendszer bukni fog, maga alá temetve Orbánt és az oligarcháit

A Független Hírügynökségnek adott interjút Ujhelyi István, az MSZP politikusa. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az Európai Parlamentig is eljutott, hogy a Vadhajtások nevű, szélsőséges csoport felakasztott a János Pál pápa téren egy Ujhelyi Istvánt ábrázáló bábut.

A politikust a támadás intenzitása döbbentette meg. Elmondta: naponta több száz e-mailt kap, szerinte egyértelmű, hogy

a fideszes trollgépezetnek ki van adva, hogy rám kell szállni.

Ujhelyi úgy értékeli, hogy a támadásoknak akár politikai haszna is lehetne, hiszen benne a Fidesz emberére akadt, de a választott módszerek rongálják a politikai kultúrát.

A történések sajnos azt bizonyítják, hogy végletesen kettévált a magyar társadalom, szinte képtelenség egy Orbán-hívőt meggyőzni arról, hogy mondjuk a repülőgép az luxusrepülő, a jacht luxusjacht, és egyik sem járna a miniszterelnöknek, legalább is egy normális demokráciában

— mondta, hozzátéve: az említett emberek ezt sosem fogják elfogadni, ahogyan azt sem, hogy az az igazi hazafi, aki Magyarországot az EU-n belül akarja tartani. Azokkal ért egyet, akik szerint a legrosszabb szocialista-liberális kormány is jobb volt, mint a mostani.

Én most lettem igazából „politikailag érett felnőtt”, a húszas-harmincas éveimben láttam közelről a saját kormányzásunkat, hiszen államtitkár voltam, ma már látom, mit kellett volna másként, és mit kellett volna határozottabban csinálni. De, amit mondani akarok: meg fog bukni ez a kormány, méghozzá nagyon csúnyán. Ez a rendszer nem tud már elkopni, buknia kell, és maga alá fogja temetni Orbánt és az oligarcháit

— magyarázta Ujhelyi, aki szerint ez nem vágyálom, hanem történelmi tapasztalat, így csak az a kérdés, hogy meddig húzza még ez a rendszer. Minél tovább, annál durvább lesz a vége.

A szocialista politikus kiemelte: Orbán Viktor egyetlen témája a migráció, szerinte a miniszterelnök addig létezik, amíg valakivel csatázhat, amíg győzelmi jelentéseket adhat, és fújhatja a harci kürtöt. Ha ez nincs, abban megszűnik az orbáni vonzerő, hiszen a miniszterelnök kormányozni nem kormányoz.

Ujhelyi az interjúban arról is beszélt, hogy jól együtt tud működni az MSZP új vezetésével. Szerinte

amit a Tóth Bertalan-Harangozó Tamás kettős csinál a romeltakarításban és rendcsinálásban, és egy új szervezeti forma megszervezésében, az az MSZP új, jó korszakát vetíti előre.

Kép: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik